Concluziile anchetei arată că, în perioada mai 2020 - ianuarie 2021, grupul de hoți a jefuit mai multe camioane străine parcate pe timp de noapte în zonele de serviciu ale autostrăzii A21 din Piacenza, Nure și Trebbia, intrând în posesia bunurilor prețioase transportate: aparate și echipamente electronice, cosmetice, îmbrăcăminte, alimente etc.
În perioada 27 mai 2020 - 31 ianuarie 2021, hoții au comis 23 de infracțiuni, printre lovituri și alte tentative, existând un total de 55 de camioane care au fost victime ale furturilor sau tâlhăriilor.
Autorii asalturilor identificați de anchetatori sunt membrii unei organizații criminale compuse inițial din două bande, unite între ele: cea a lui Chignolo Po, formată dintr-un cetățean ucrainean și 5 albanezi, și cea definită drept "Cremaschi" cu cei trei români.
Banda de criminali nu conținea numai hoți, ci și bătăuși, care nu cruțau victimele care se opuneau intențiilor lor, de violența fizică. În situația aceasta de violență s-a aflat și un șofer bielorus de camion în data de 29 iunie 2020.
Banda încerca să fure o încărcătură de televizoare destinate Unieuro din Piacenza. Însă furtul s-a transformat apoi într-o bătaie, deoarece un șoferul de camion, parcat în aria de servicii A21 Nure Nord din Piacenza, a încercat să înfrunte infractorii. Acesta a fost bătut cu brutalitate cu bâte, pietre și chiar cu o parte din televizoarele sustrase.
Investigațiile desfășurate și începute tocmai în urma acestei afaceri, au dus la reconstituirea metodelor de operare ale asociației, foarte specializată în acțiuni de natură prădătoare. Cum procedau:
- prin tăierea ochiurilor plasei metalice a gardurilor de delimitare, au accesat zonele de serviciu întotdeauna și exclusiv prin conexiune externă, fără a utiliza benzile de pe autostradă, pentru a evita înregistrarea la cabinele de taxare și pentru a avea o cale de scăpare ușoară;
- camioanele care urmau să fie percheziționate erau alese cu scrupulozitate doar dintre cele dotate cu o folie de protecție din plastic care, prin mici tăieturi cu cutter, permitea infractorilor să inspecteze marfa din interior;
- după identificarea mărfurilor de interes, cu deschiderea ușilor din spate ale remorcilor și forțarea încuietorilor sau tăierea sigiliilor vamale, încărcătura transportată era rapid ridicată și depozitată în vegetația de pe câmpurile adiacente.
Aproape toți infractorii se lăudau cu experiență de muncă în domeniul transportului și manipulării mărfurilor, care le permitea să recunoască complexele de vehicule ce meritau să fie jefuite, să pună rapid în aplicare procedurile de descărcare și să acceseze canalele unde marfa furată putea fi reciclată.
Investigațiile efectuate pentru identificarea și destructurarea grupului de hoți s-au bazat în primul rând pe analize complexe și meticuloase ale telefoanelor mobile aflate în zonă la momentul comiterii infracțiunilor. Toate aceste cercetări au dus mai întâi la stabilirea dispozitivelor folosite de infractori pentru comunicații și apoi la identificarea fiecărui utilizator în parte.
Pornind de la primele constatări ale anchetei, Procuratura din Piacenza a emis ordonanțe de reținere împotriva a 3 dintre autorii jafului din 29 iunie. Autoritățile au efectuat percheziții domiciliare și personale la toți ceilalți suspecți, ceea ce a permis recuperarea, printre altele, a telefoanelor mobile folosite de aceștia în timpul loviturilor.
Operațiunile au fost desfășurate de către Brigada de Poliție Judiciară a Poliției Rutiere din Cremona și de către Brigada Mobilă a Comisariatului de Poliție din Piacenza, cu colaborarea Brigăzilor Mobile din Pavia și Cremona, a Brigăzii de Poliție Judiciară a Direcției de Poliție Rutieră din Milano și a Secțiilor de Poliție Rutieră din Pavia și Alessandria.
Chiar în primele ore ale zilei de 1 februarie 2021 , au fost găsite, de asemenea, cuttere, cuțite și dispozitive de localizare magnetică prin satelit pentru a monitoriza mișcările vehiculelor grele care urmau să fie furate. Examinarea datelor interne extrapolate din telefoanele mobile confiscate a confirmat și a întărit apoi teza circumstanțială reconstituită.
Arestările și perchezițiile au permis stoparea definitivă a unei activități infracționale deosebit de greu de descoperit.
Ancheta minuțioasă a durat aproape 2 ani. Având în vedere stabilitatea legăturii asociative și totalul de 28 de persoane acuzate, Parchetul a contestat celor 9 suspecți principali, la finalizarea cercetărilor preliminare, infracțiunea de asociere infracțională în scopul săvârșirii de furturi și tâlhării. În cele din urmă, comisarul de poliție al provinciei Piacenza a emis împotriva suspecților măsura preventivă a fișei Via Obbligatorio.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News