Comisarul italian pentru situaţii de urgenţă, Domenico Arcuri, a lansat această licitaţie prin intermediul căreia companiile vor putea să prezinte în următoarele 15 zile o ofertă pentru a vinde statului o sută de milioane de seringi.
Ulterior, va fi selectată compania care va câştiga licitaţia.
De asemenea, Domenico Arcuri a solicitat cumpărarea a 5 milioane de doze de soluţie salină, care vor fi necesare pentru administrarea unor tipuri de vaccin anti-COVID-19.
Italia a achitat deja cota de 94 de milioane de euro ce îi revine pentru cumpărarea de către CE a mai multor vaccinuri dezvoltate împotriva noului coronavirus, a informat luni Domenico Arcuri în timpul unei sesiuni în Parlament.
Deocamdată, autorităţile de la Bruxelles au semnat contracte cu companiile farmaceutice Pfizer şi BionTech (SUA/Germania), Sanofi-GSK (Franţa/Marea Britanie), Curevac (Germania), AstraZeneca şi Universitatea Oxford (Marea Britanie), Johnson & Johnson (SUA) şi Moderna (SUA).
Italia va avea dreptul să primească 13,5 % din totalul vaccinurilor cumpărate la nivel comunitar, a precizat Domenico Arcuri.
Între timp, guvernul italian pregăteşte un plan naţional pentru a garanta securitatea şi distribuirea viitorului vaccin, care va include însă şi anumite întârzieri, având în vedere că multe regiuni ale ţării nu au identificat deocamdată centrele unde vor fi conservate dozele de vaccinuri.
Potrivit lui Domenico Arcuri, acel plan naţional se bazează pe ideea existenţei unui astfel de centru de furnizare la fiecare 20.000 de cetăţeni italieni.
Subsecretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătăţii, Sandra Zampa, este de părere că primele doze vor ajunge în curând în Italia, dar a avertizat populaţia să nu îşi facă iluzii, deoarece vaccinul va deveni disponibil în cantităţi substanţiale abia în primăvara anului viitor, cel mai devreme.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News