Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Italia. Româncă, muncitoare într-o podgorie, răpusă de Covid. Controale înăsprite după creșterea cazurilor: „Arată defectele sistemului de control“
WhatsApp
Româncă, culegătoare de struguri, ucisp de Covid. Anziani: "Să eradicăm buzunarele de nereguli dintr-un sector valoros". În cazul FLAI CGIL Treviso, sunt necesare mai multe controale pentru a asigura siguranța și sănătatea lucrătorilor și a comunităților locale și pentru a preveni concurența neloială.
Sursa foto: captură ansa.it

O româncă în vârstă de 50 de ani a murit diupă infectarea cu noul cornavirus, iar o alta se află în stare foarte gravă la terapie intensivă la Ca' Foncello din Treviso. Acesta este rezultatul provizoriu al unui focar de coronavirus descoperit la un grup de culegători de struguri români care lucrau printre rândurile de Prosecco într-o fermă din zona Sinistra Piave.

"Este ca o moarte la locul de muncă, oribilă și de neînțeles. Trebuie eradicate buzunarele de nereguli și de ilegalitate, unde - chiar și într-un sector valoros și de înaltă clasă de produse și producători - spectrul exploatării încă pândește. Cei care suferă sunt în primul rând lucrătorii, dar și companiile "sănătoase", cele care respectă normele de siguranță și de piață. Acele companii de producție care pun responsabilitatea socială și sănătatea înaintea logicii profitului. Comentariul dur al Rositei Battain, secretarul general al FLAI CGIL din Treviso, a doua zi după moartea româncei de 48 de ani angajată la culesul strugurilor într-o firmă din Valdobbiadene din Covid.

Italia. Româncă, muncitoare într-o podgorie, răpusă de Covid


"O știre care arată - subliniază secretarul categoriei de lucrători agricoli - defectele unui sistem de control, inclusiv pe frontul Covidiu. Din acest motiv, vom chema Prefectura Treviso pentru a deschide o masă permanentă cu toți actorii din zona noastră pentru a sprijini aderarea producătorilor la Rețeaua agricolă de calitate, pentru a gestiona mai bine lanțul de aprovizionare, din punctul de vedere al siguranței la locul de muncă, cu consolidarea organismelor responsabile și pentru a elimina concurența neloială.

"Chiar în ultimele zile, tot odată cu apropierea obligativității permisului verde, ca sindicat am primit mai multe sesizări din partea angajaților unor firme din sector, îngrijorați de lipsa controalelor în aplicarea normelor și de lipsa de disponibilitate de a asigura echipamentul individual de siguranță necesar - adaugă Rosita Battain". Există, așadar, o responsabilitate clară a acelor întreprinzători din sectorul agricol și floricol care nu respectă regulile și nu aplică protocoalele de siguranță pentru a preveni contagiunea", continuă Battain.

Siguranță pentru sănătatea lucrătorilor, pentru comunitățile noastre, dar și pentru companie și pentru lanțul de produse. Și cu siguranță nu ar trebui să arătăm cu degetul spre muncitorii români sau imigranți, care sunt cei mai fragili și mai lipsiți de apărare împotriva exploatării, fără protecție și rețele sociale. Migranții sunt, de fapt, cei care determină vârfurile sezoniere. A da vina pe ei miroase a prejudecată și distrage atenția de la adevărata problemă: securitatea și neregulile contractuale. Mai degrabă, va fi esențial să se ridice garda asupra lumii cooperativelor care gestionează recrutarea lucrătorilor sezonieri din străinătate, astfel încât și acestea să poată contribui la garantarea sănătății tuturor, într-un cadru de responsabilitate și regularitate contractuală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel