Sindicatul Fillea-Cgil, împreună cu sindicaliștii Matteo Ferretti și Massimo De Luca, denunță mai multe situații de nereguli pentru muncitori. De la cel mai grav, cel al celor doi români care și-au petrecut noaptea la serviciu, la angajați ai unor firme încadrate ca metalurgiști care sunt în schimb muncitori în construcții, trecând prin lipsa orelor suplimentare și a controalelor organelor publice.
"Vrem reguli puține, dar sigure. Muncitori străini ilegali cazați în garaje sau în aceleași clădiri în care lucrează, angajați ai firmelor clasificate ca metalurgiști care fac în schimb construcții, lipsa controalelor la locul de muncă chiar și în cazul contractelor care implică organisme publice, salarii în care nu apare niciodată orele suplimentare și rambursarea cheltuielilor de deplasare ale muncitorilor“, au reclamat sindicaliștii.
De data aceasta, plângerea vine direct de la lucrătorii companiilor care, prin intermediul șefilor Fillea CGIL din Macerata, au făcut cunoscute neajunsurile și neregulile grave, pentru care va începe o procedură sindical-judiciară cu tot atâtea plângeri bazate pe ceea ce ne-au spus chiar lucrătorii.
Cazul cel mai izbitor este cel al celor doi muncitori români ajunși în Italia nu se știe cum, cu o clasificare și o salarizare care acum face obiectul unei verificări din partea sindicatului, lăsați să trăiască în condiții sanitare imposibile și "salvați" de compatriotul Constantin Pascu. „"Acești doi români au lucrat la renovarea unui hotel din Urbino și a unui șantier de construcții din Osimo și au fost adesea lăsați să doarmă la locul de muncă, scoțând apă pentru a se spăla în fântânile publice.
Datorită eforturilor lui Pascu am reușit, chiar și trecând peste situații de amenințări personale, să scoatem acești români dintr-o situație grea iar acum, datorită sensibilității unei firme de construcții din Macerata, au o locuință decentă și un salariu regulat pentru munca pe care o fac“, a explicat Matteo Ferretti.
În acest moment, având în vedere condițiile, un sindicalist CGIL, Ccostantin Pascu, care acționează ca intermediar mai presus de toate cu comunitatea românească, reușește și îi duce în altă parte. „Se pare că cei doi muncitori au fost puternic amenințați de compania pentru care lucrau“, mai spun sindicaliștii, potrivit viveremacerata.it.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News