Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Italia. Lorenzo Fontana preşedintele ales al Camerei Deputaţilor: Conservator catolic, admirator al lui Putin, 'ostil societăţii multiculturale'
WhatsApp
Un parlamentar de extremă dreapta a fost ales în funcţia de preşedinte al Camerei Inferioare a Parlamentului italian pe fondul continuării negocierilor privind alcătuirea unui nou guvern de dreapta. Lorenzo Fontana, din cadrul formaţiunii Liga, îl descria cândva pe preşedintele Putin drept "o lumină strălucitoare". În discursul său de acceptare a funcţiei, nu a făcut nicio referire la războiul din Ucraina.

Lorenzo Fontana, un conservator catolic membru al formaţiunii Liga, antiimigraţie, a fost ales vineri preşedinte al Camerei Deputaţilor în Italia, alegere calificată de opoziţia de stânga drept o ''cursă către extremism'', relatează AFP.

Câţiva senatori ai Partidului Democrat (PD, de centru-stânga) au desfăşurat pentru scurt timp în hemiciclul legislativului o pancartă pe care au scris: ''Nu unui preşedinte homofob şi pro-Putin''.

Dar alegerea lui Lorenzo Fontana în acest post reflectă rezultatul scrutinului legislativ din 25 septembrie, câştigat de o coaliţie conservatoare ce reuneşte formaţiuni de extremă-dreaptă şi dreapta, respectiv partidul post-fascist Fraţii Italiei condus de Giorgia Meloni - probabil ea va fi premier -, Liga lui Matteo Salvini şi Forza Italia a lui Silvio Berlusconi.

Lorenzo Fontana a fost ales preşedintele al Camerei Deputaţilor



Un apropiat al Georgiei Meloni, Ignazio La Russa, fusese ales joi preşedinte în cealaltă cameră a legislativului, în Senat.

Lorenzo Fontana, în vârstă de 42 de ani, ''recită 50 de Ave Maria pe zi'', promite ''restricţionarea dreptului la avort'', este ''ostil căsătoriilor gay, eutanasiei şi societăţii multiculturale'', astfel îl descrie cotidianul de stânga La Repubblica.

Noul preşedinte al Camerei Deputaţilor italiene şi-a exprimat în trecut de mai multe ori admiraţia pentru preşedintele rus Vladimir Putin şi a condamnat sancţiunile împotriva Rusiei, revenind apoi asupra acestei poziţii. În 2016, el şi-a exprimat susţinerea faţă de partidul neonazist grec Zorii Aurii.

Lorenzo Fontana se numără printre politicienii care au dat orientarea naţională şi eurosceptică a formaţiunii Liga Nordului şi au apropiat-o pe aceasta de formaţiunea franceză Adunarea Naţională, condusă de Marine Le Pen.

Lorenzo Fontana: Conservator catolic, admirator al lui Putin, 'ostil societăţii multiculturale'



Dar alegerea de joi a lui Ignazio La Russa la conducerea Senatului a scos la suprafaţă tensiuni în interiorul noii coaliţii asupra repartiţiei portofoliilor ministeriale. Silvio Berlusconi în special şi-a manifestat indignarea după ce protejata sa, Licia Ronzulli, nu a fost acceptată de Giorgia Meloni să facă parte din guvern.

Odată învestiţi în funcţie, cei doi şefi ai camerelor legislativului urmează să se întâlnească cu şeful statului, preşedintele Sergio Mattarella, în cadrul consultărilor instituţionale pentru desemnarea viitorului premier, proces care ar urma să dureze cel puţin o săptămână.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel