Astfel, guvernul Meloni a semnat ordonanţa care prevede testarea obligatorie a tuturor pasagerilor avioanelor care sosesc din China. "Am dispus, printr-o ordonanţă specială, teste antigenice Covid-19 obligatorii şi secvenţierea aferentă virusului, pentru toţi pasagerii din China şi cei în tranzit prin Italia. Măsura este esenţială pentru a asigura supravegherea şi identificarea oricăror variante ale virusului şi pentru a proteja populaţia italiană'', a declarat ministrul sănătăţii, Orazio Schillaci.
Ceea ce îngrijorează cel mai mult este posibilitatea răspândirii în Europa şi în restul lumii a noilor vvariante Covid. Guvernele sunt alarmate de cifrele ( neoficializate de rigidul guvern chinez) prognozelor pentru lunile următoare: în ianuarie s-ar putea verifica 3,7 milioane de infecţii pe zi şi în martie, chiar 4,2 milioane.
Iar epidemiologii avertizează: ''În pofida scăderii numărului de spitalizări Covid din ultima săptămână în Italia, riscul datorat unei noi circulaţii virale din ţări străine care înregistrează o creştere îngrijorătoare a numărului de infecţii, aşa cum se întâmplă în China, nu trebuie subestimat, deoarece ar putea deschide calea dezvoltării de noi variante virale care pot fi potenţial mai periculoase'', a declarat Giovanni Migliore, preşedintele FIASO (Federaţia Italiană a companiilor de sănătate şi spitale), în cel mai recent raport al Federaţiei.
Potrivit lui Walter Ricciardi, ''există riscul ca milioanele de infecţii Covid înregistrate în China să favorizeze dezvoltarea de noi variante ale coronavirusului pandemic. Este greu să asistăm la apariţia unei variante mai contagioasă a Omicron, suntem deja la niveluri record. Există însă pericolul să apară o variantă mai patogenă'', a explicat el pentru La Stampa, titrează Rador.
Primul zbor din China a aterizat în această dimineață, înainte de răsărit: toți pasagerii de la bord au fost supuși unui test Covid, ca urmare a ordinului dat ieri de ministrul sănătății, Schillaci.
În această dimineață, la ora locală 5.44, avionul care a decolat din Chongqing, China, aparținând companiei Hainan Airlines, a aterizat pe aeroportul Fiumicino din Roma: a fost primul zbor care a ajuns pe aeroportul capitalei, după decizia de ieri a ministrului Sănătății, Schillaci, de a face obligatorii tampoanele cu antigen pentru toți pasagerii care vin din China și tranzitează Italia.
Testele au fost efectuate imediat după debarcare, într-o zonă dedicată, care nu este accesibilă persoanelor neautorizate. La mijlocul după-amiezii este programată sosirea unui alt zbor din China, de la Hangzhou, operat de Air China, iar seara, al treilea și ultimul zbor al zilei, de la Wenzhou, cu China Eastern Airlines.
Prin urmare, spectrul unei reveniri la cele mai întunecate zile ale pandemiei planează din nou asupra Europei. Din acest motiv, ministrul Schillaci a cerut Bruxelles-ului să ia inițiative similare "în întreaga Europă". Între timp, ministrul a explicat că în Italia "Covid pozitiv din China va fi pus în carantină. Pregătim măsurile corespunzătoare. Acum ne organizăm împreună cu regiunile, lucrăm cu regiunile pentru acest lucru".
Cu toate acestea, Schillaci evită alarmismul excesiv: "În mod cert, în acest moment nu există nicio îngrijorare, dar dacă vor apărea probleme vom interveni prompt pentru a asigura sănătatea publică. În acest moment nu vor fi introduse alte restricții. "Am dat ordin să introducem obligativitatea prelevării de tampoane pentru pasagerii care sosesc din China, asta pentru că este esențial, în cazul unui tampon pozitiv, să îl secvențiem și să vedem ce variante sunt prezente. Suntem foarte liniștiți și sperăm că aceste variante sunt deja prezente în țară: ar fi foarte reconfortant', a continuat ministrul.
Potrivit virusologului și senatorului Andrea Crisanti, intervievat de Fanpage.it, "ne confruntăm cu o explozie de contagii în China, legată în principal de faptul că această țară are o populație slab vaccinată și prost vaccinată". Pentru Crisanti, "testarea chinezilor care vin în Italia are sens dacă aceste teste sunt asociate cu secvențierea virusului, pentru că, dacă în țara noastră ajung alte 100 de cazuri cu aceeași variantă, impactul asupra transmiterii este zero".
Dar care sunt motivele acestei noi alerte? În primul rând, decizia Beijingului de a renunța la strategia Covid Zero și de a-și redeschide frontierele după trei ani; libertatea de a călători în plin val care mătură gigantul asiatic riscă, de fapt, să provoace un nou dezastru global. Și chiar și Statele Unite au impus obligația de a testa negativ călătorii care sosesc din China, unde, între timp, cozile de bolnavi în fața spitalelor se prelungesc, iar morgile - potrivit informațiilor care se filtrează - sunt în colaps. Cifrele care circulă sunt alarmante: potrivit companiei britanice de cercetare Airfinity, până în prezent există peste un milion de cazuri noi și cel puțin 5.000 de decese pe zi. Și este posibil ca situația să se înrăutățească și mai mult.
Faptul că situația este îngrijorătoare a fost confirmat ieri și de Organizația Mondială a Sănătății. Epidemiologul Maria Van Kerkhove, responsabil tehnic pentru Covid-19 la OMS, a explicat de ce nu trebuie subestimată situația din China. Într-o înregistrare video postată pe Twitter, ea a declarat că "există multe motive pentru această creștere a Covidiei pe care o vedem în China, dar și în alte părți. Multe dintre restricțiile din întreaga lume au fost relaxate, iar Omicron, cea mai recentă variantă îngrijorătoare" a Sars-CoV-2 "este cea mai transmisibilă variantă pe care am văzut-o până acum, inclusiv toate subvariantele sale care există, care sunt în număr de 500″.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News