"Președintele Meloni nu a dat dovadă de sensibilitate în problema salariului minim și mi se pare că există o atitudine complet greșită față de o problemă socială atât de urgentă. Ea nu își dă seama că aici este în joc o problemă de demnitate a lucrătorilor", a declarat Giuseppe Conte, vorbind în Comisia pentru muncă, unde se discută propunerea unitară a opoziției.
Secretarul Partidului Democrat, Elly Schlein, este gata să lanseze o strângere de semnături privind salariul minim. Pentru Giuseppe Conte, însă, bătălia din palate nu este încă pierdută: "Deocamdată lucrăm în comisie, apoi vom lupta în Parlament. Întotdeauna se poate spera la o resipiscență a forțelor majoritare. Să continuăm confruntarea cu forțele majoritare, care par încă foarte reticente", a declarat președintele Mișcării Cinci Stele vorbind cu jurnaliștii despre bătălia pentru salariul minim legal și propunerea secretarului înainte de a intra în comisia pentru muncă, unde se discută propunerea unitară a opozițiilor.
Și tocmai în timp ce vorbea în comisie, Conte a reiterat: "Situația este dramatică pentru viitorul acestui proiect de lege. Dar nu pot să cred că această bătălie este pierdută. Fiecare zi pierdută este o întârziere față de urgența de a asigura 3,5 milioane de lucrători". Referirea este la ultimele estimări Svimez, potrivit cărora peste trei milioane de angajați din țara noastră nu câștigă nouă euro pe oră.
Liderul M5s a atacat-o pe Giorgia Meloni, potrivit căreia salariul minim legal nu este necesar: "Președintele Meloni nu a dat dovadă de sensibilitate în problema salariului minim și mi se pare că există o atitudine complet greșită față de o problemă socială atât de urgentă. Ea nu realizează că aici este în joc o problemă de demnitate a lucrătorilor, pe care nu o rezolvi prin reducerea cupolei fiscale, de altfel nu structurală, ci prin punerea în aplicare a unui principiu constituțional", a spus ea, vorbind despre salariul just.
De asemenea, el l-a ironizat pe ministrul de externe Antonio Tajani, care a spus că nu este nevoie de un salariu minim pentru că Italia nu este Uniunea Sovietică: "A vorbit ca și cum ar fi fost la un bar cu niște patroni care din întâmplare își beau cafeaua lângă el. Sunt fraze rostite în van: cum poți spune că nu suntem în Uniunea Sovietică când sunt 21 de țări europene care adoptă această măsură? Sunt ele colonii sovietice? Cum puteți da dovadă de o asemenea ignoranță?".
În orice caz, fostul premier a declarat că, dacă guvernul se va apuca să lucreze la o reducere structurală a cotei de impozitare, va putea conta pe M5s: "La reducerea cotei de impozitare vom fi acolo, dacă vom continua în această direcție pe care am început-o deja în primul meu guvern". Dar, concluzionând, el a reiterat că împotriva salariului minim majoritatea a folosit "multe falsuri, pseudoargumente, unele dintre ele foarte rizibile".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News