''Este un mare pas înainte împotriva discriminării, urii şi violenţei'', a scris pe Twitter iniţiatorul actului normativ, deputatul Alessandro Zan, membru al Partidului Democrat (PD) şi care a mărturisit că este homosexual.
Proiectul de lege a fost sprijinit de majoritatea guvernamentală formată din Partidul Democrat (PD), Mişcarea 5 Stele (M5S) şi alte formaţiuni progresiste, care au votat în bloc această legislaţie ''aşteptată de mulţi ani''.
Citeşte şi: Italia. Noul DPCM din 5 noiembrie. Ce este permis şi ce este INTERZIS în zonele galbene, portocalii şi roşii
În schimb, opoziţia de dreapta a protestat faţă de o lege despre care afirmă că introduce ''delictul de opinie asupra chestiunilor legate de sex şi gen'', unii deputaţi membri ai partidelor Forza Italia şi Fraţii Italiei promiţând că dacă vor ajunge la putere primul lucru pe care-l vor face va fi să o abroge.
La rândul său, grupul Pro Viaţă şi Familie consideră că noul act normativ face ca persoanele LGBT să fie ''mai egale decât altele'', iar episcopi italieni au avertizat că această lege ar putea îngrădi unele opinii, inclusiv aceea conform căreia o familie presupune uniunea între un bărbat şi o femeie. Biserica Romano-Catolică din Italia a apreciat că prevederile legale deja în vigoare sunt suficient de puternice.
În replică, deputatul Alessandro Zan susţine că legea nu va îngrădi libertatea de exprimare şi că îi va sancţiona numai pe cei care incită la ură, în timp ce grupurile de susţinere ale comunităţii LGBT spun că homofobia este o problemă serioasă în Italia şi s-au plâns de mult timp că atacurile homofobe sunt judecate în instanţă pentru capete de acuzare mai slabe decât atacurile cu motivaţie rasistă.
Proiectul de lege adoptat acum revizuieşte de fapt un act normativ în vigoare, prin care ofensele aduse pe bază de rasă ori religie sunt pedepsite cu până la patru ani de închisoare. Un articol modifică şi Codul Penal, considerând circumstanţă agravantă discriminarea pe motive de sex, gen, orientare sexuală, identitate de gen sau handicap.
Citeşte şi: Italia ÎNĂSPREŞTE controalele la GRANIŢE. Măsuri de prevenţie a atacurilor teroriste
Unul dintre articolele cele mai criticate de opoziţie prevede stabilirea zilei de 17 mai drept ''sărbătoare naţională împotriva homofobiei, lesbofobiei, bifobiei şi transfobiei'', cu ceremonii şi iniţiative care se vor desfăşura de asemenea în şcoli, inclusiv în cele primare.
Proiectul de lege mai trebuie să treacă şi de votul Senatului, unde partidele membre ale coaliţiei guvernamentale conduse de premierul Giuseppe Conte au promis că o vor susţine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News