Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ion Iliescu spune că a lăsat în urmă o "Românie modernă, liberă, open-minded" și că azi adversarii politici nu se mai respectă
WhatsApp
Ion Iliescu, ajuns la 94 de ani, a acordat un interviu fostului ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu, într-una din foarte rarele intervenții pe care le-a avut în ultimii ani. Iliescu spune că lăsat în urmă o Românie modernă, liberă și open minded (în traducere - deschisă la minte). 
Începe judecata în Dosarul Revoluției: Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu, acuzați de infracțiuni contra umanității

"Ce mi se pare însă semnificativ în plan moral e că, astăzi, adversarii politici se respectă mai puţin. Au feudalizat domenii de intervenţie, au subestimat capacitatea dialogului, au ratat profesionişti. Văd mulţi meşteri, nu maeştri ai politicului. Iar asta se traduce în vulnerabilităţile politice ale societăţii noastre. Dacă România a avut reuşite şi căderi, succese politice şi eşecuri lamentabile, ele sunt nu opera unui individ, ci a unei societăţi", a spus Ion Iliescu 

Fostul președinte a mai menționat că a lăsat în urma sa "o Românie modernă, liberă şi o societate open-minded".

Iliescu, răspuns pentru "cei care l-au privit ca pe un lider al comunismului reciclat"



"Demersurile făcute pentru integrarea în UE şi NATO sunt nu doar calea cea mai bună pentru a răspunde celor care m-au privit maliţios ca pe un lider al comunismului reciclat în România postdecembristă, ele sunt cea mai bună dovadă a faptului că România de astăzi se sprijină pe aspiraţiile pe care eu le-am avut pentru ea în primii ani după Revoluţie. În decembrie 1989, nu am crezut că egalitatea şi libertatea sunt de dreapta sau de stânga, ci dincolo de ele. Aşa a fost posibilă democratizarea României. Retorica electorală a ultimilor ani le confiscă", mai spune Iliescu.

Iliescu vede un conflict între stat și mediul privat. 

"Îmi displace faptul că oferta electorală pretinde acest tip de exclusivitate astăzi, pentru că ceea ce lipseşte de multe ori e dialogul dintre idei şi ideologii. Am anticipat România de acum atunci. Toate excesele opresiunii fostului regim au fost refulate în excese de libertate ale noii lumi. E necesară o perioadă de echilibru, de aşezare. Adică, România să părăsească discursul tranziţiei şi să înceapă să crească aşa cum este: ca o ţară independentă, depăşind carenţele în formarea unui capitalism românesc coerent, fără a accelera conflictele dintre stat şi mediul privat şi reuşind să stimuleze cooperarea dintre ele", a mai spus Ion Iliescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel