Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Iohannis, în Kenya. Mesajul transmis de la sediul ONU 
WhatsApp
Klaus Iohannis a ajuns în Kenya  în cadrul turneului pe care-l desfășoară în Africa. Președintele României a abordat tematica poluării. 

Iată comunicatul administrației prezidențiale, transmis în urma vizitei din Kenya a lui Klaus Iohannis:

"În cadrul vizitei de stat în Republica Kenya, Președintele României, Klaus Iohannis, a efectuat marți, 14 noiembrie 2023, o vizită de lucru la Biroul Națiunilor Unite de la Nairobi (UNON), sediul african al Organizației Națiunilor Unite și centru de promovare a multilateralismului și dezvoltării durabile. Complexul UNON găzduiește și Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), principala autoritate globală în domeniul mediului.

Președintele României a discutat cu reprezentanții UNEP o serie de probleme presante de mediu, în a căror soluționare România intenționează să se implice mai mult la nivel național și internațional. Discuția privind schimbările climatice a fost centrată pe importanța unei tranziții verzi ordonate și echitabile pentru toate statele lumii, pe creșterea economică verde și generarea de locuri de muncă.

Președintele Klaus Iohannis a evidențiat, totodată, faptul că România are o biodiversitate bogată pe care dorim să o protejăm, dar că ne confruntăm cu provocări la nivel național și european. De exemplu, reconcilierea protejării biodiversității cu dezvoltarea unor proiecte energetice esențiale pentru a atinge neutralitatea climatică și pentru securitatea energetică. Experții UNEP au fost invitați să coopereze mai strâns cu România în găsirea unor soluții la crizele interconectate ale schimbărilor climatice și pierderii biodiversității.

Președintele României a semnalat că aceste crize nu pot fi depășite în absența cooperării internaționale și a unei diplomații de mediu robuste. România are un parcurs solid în a organiza și a sprijini procese internaționale de negociere sub tutela UNEP în domeniile substanțelor chimice, deșeurilor și azotului (în perioada 2022-2023). România este interesată, totodată, să continue susținerea multilateralismului în sprijinul acțiunii pentru mediu, inclusiv prin procese de negociere și evenimente care implică șefi de stat și de guvern.

În cadrul discuțiilor, Președintele Klaus Iohannis s-a referit și la negocierea, care are loc în această săptămână sub egida UNEP, a unui instrument juridic obligatoriu privind combaterea poluării cu plastic, care va mobiliza comunitatea internațională spre acțiune fermă în acest domeniu. Acest tratat este susținut de Coaliția de Înaltă Ambiție pentru a Stopa Poluarea cu Plastic, care își propune să pună capăt poluării cu materiale plastice până în 2040 și în care România este membru activ. Aproximativ 20 de milioane de tone de plastic ajung anual în lacuri, în râuri și în mări din întreaga lume, afectând deopotrivă natura și sănătatea publică.

România a sprijinit continuu procesul de consolidare a guvernanței globale de mediu și activitatea UNEP. Încă de la înființare, în 1972, UNEP a colaborat cu guvernele, societatea civilă, sectorul privat și alte entități ONU pentru a soluționa provocări de mediu variate, de la refacerea stratului de ozon la promovarea unei economii verzi și incluzive," transmite Administrația Prezidențială. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel