Preşedintele Klaus Iohannis participă, azi, la prezentarea raportului privind activitatea desfăşurată în 2018 de Ministerul Public. Şedinţa va începe la ora 11:00, la Cercul Militar Naţional.
UPDATE Procurorii Romulus Varga și Ion Șandru au venit cu banderole albe la sediul Cercului Militar, în semn de protest față de OUG 7 pe legile justiției.
Stiridiaspora.ro îți prezintă cele mai importante declarații în format live text
Augustin Lazăr
- Publicul a fost ținut captiv într-o avalanșa de teme din justiție și abordări publice care au aruncat o anatemă asupra sistemului judiciar. Sub pretextul devoalării abuzurilor din Justiție a fost demarată o campanie de denigrare. Au fost extrapolate comportamente discutabile din cazuri absolut izolate. S-a indus artificial o animozitate la adresa procurorilor.
- 2018 a fost anul în care s-au exercitat presiuni mari asupra Parchetelor.
- CCR a stabilit o nouă paradigmă între Ministrul Justiției și procurori.
- Ministerul Public și-a exprimat ingrijorarea pentru modificărilor Legilor Justiției în mod netransparent.
- Procurorului de pe lângă Înalta Curte și Casație Justiție i-a fost diminuată autoritatea
- Comisia de la Veneția a avertizat că modificările din Justiție afectează grav lupta împotriva corupției și combaterea criminalității.
- Ministerul Public a dorit să coopereze loial cu autoritățile statului, deși comunicarea cu Ministerul Justiției a avut de suferit.
- Anul trecut, procurorii au avut de soluționat 1.730.000 de dosare. Anul trecut, s-au înregistrat foarte multe cazuri de violență în familie. Totodată, au crescut infracțiunile de dare de mită.
- În 2018, Ministerul Public a fost asaltat de o atmosferă publică neprietenoasă.
- Au crescut numărul de infracțiuni pe drumurile publice, în special de consumul de alcool la volan. Infrastructura precară generează evenimente de circulație, într-o societate tot mai stresată.
- În 2018 au fost recuperate două tezaure dacice, de o valoare inestimabilă pentru istoria României. Tezaurele au fost recuperate de la cetățeni români stabiliți în străinătate și provin din săpături ilegale. Anul trecut, procurorii au recuperat bunuri culturale în valoare de peste 500.000 de euro.
- Ministerul Public este pregătit de provocările din următoarea perioadă. Ne dorim un proces de calitate și reducerea achitărilor. Doresc să mulțumesc magistraților din cadrul Ministerului Public pentru modul în care își fac treaba.
În finalul intervenției procurorului general în sală se difuzează un colaj din media a acțiunilor Ministerului Public în ceea ce privește combaterea infracțiunilor de mită.
Klaus Iohannis
- A devenit deja o tradiție să particip la acest bilanț. Vreau să vă felicit pentru rezultatele muncii depuse anul trecut.
- 2018 a fost un greu. Politicul a insistat să intervină în Justiție. În ultimii doi ani atacurile la adresa procurorilor au devenit din ce in ce mai virulente. Insăși temelia statului de drept este amenințată, atunci când persoane care au probleme fac legi.
- Iata că după 30 de ani încă mai există politicieni cu intenții autoritare. La baza statului de drept stă respectul față de lege. Anul trecut au avut loc modificări importante în Legile care reglementează activitatea judecătorilor și procurorilor. Ministerul Public a dorit să discute cu parlamentarii, însă aceștia au ignorat recomandările procurorilor. Au ignorat și organismele europene. Guvernul insistă să abuzeze de Ordonanțe de Urgență, care produc efecte grave in sistemul de Justiție.
- Se observă o tentativă evidentă de control politic a unor parchete, în ciuda recomandărilor europene. Statutul procurorilor este sub asaltul voinței politice. In ciuda acestui atac asupra justiției, idealurile care vă ghidează activitatea trebuie să rămână aceleași. Vocea dumneavoastră (n.r. referitor la procurori) trebuie să fie ascultată.
- Românii își doresc o țară fără corupție. Misiunea magistratului nu trebuie să fie deturnată, chiar dacă presiunile asupra procurorilor s-a intensificat.
- Aveți un aliat foarte puternic: societatea românească, care a înțeles că România nu poate progresa dacă Justiția nu-și face treaba.
- România are nevoie de stabilitate. Schimbările legislative dese nu sunt recomandate. Vă felicit și vă mulțumesc!
VIDEO LIVE de la eveniment
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News