România și-a consolidat profilul extern de stat responsabil, de încredere și constructiv, angajat, predictibil și coerent, în ultimii 10 ani, a declarat marți președintele Klaus Iohannis, în ceea ce reprezintă ultimul discurs în calitate de șef al statului susținut în fața șefilor de misiuni diplomatice acreditați la București, scrie Calea Europeană. Președintele își va încheia cel de-al doilea mandat la 21 decembrie 2024.
„Întâlnirea noastră de astăzi este și ultima în acest cadru, având în vedere că anul acesta voi încheia cel de-al doilea, ultimul, mandat. Fără îndoială, în ultimii 10 ani, România și-a afirmat pe deplin vocația europeană și euroatlantică, consolidându-și profilul extern de stat responsabil, de încredere și constructiv, angajat, predictibil și coerent“, a spus Iohannis, în alocuțiunea susținută la Sala Unirii de la Palatul Cotroceni.
În discursul său, Klaus Iohannis a arătat că România, în calitate de aliat NATO, beneficiază de cel mai înalt grad de apărare și protecție de până acum, precizând că anul 2024 va fi unul important și pentru Parteneriatul Strategic cu Statele Unite, pentru construcția unei Europe unite, dar și pentru rețeaua de parteneriate strategice ale României cu partenerii europeni și cu alți actori globali.
Președintele speră că România va deveni membru Schengen și cu frontierele terestre
Potrivit liderului de la Cotroceni, Bucureștiul va rămâne voce puternică în sprijinul adoptării unor noi soluții menite să consolideze securitatea internă a Uniunii, inclusiv prin întărirea spațiului de liberă circulație.
„Îmi exprim speranța că România își va putea spori curând contribuția ca stat membru Schengen inclusiv prin aderarea cu frontierele terestre, un prim pas pozitiv fiind decizia de aplicare a acquis-ului Schengen în România și Bulgaria la frontierele aeriene și maritime începând cu luna martie a acestui an”, a mai subliniat el.
În luna martie, se vor împlini două decenii de la momentul istoric al aderării României la NATO. Șeful statului a punctat că ambițiile și așteptările României pentru 2024 sunt de a continua coordonarea strânsă cu aliații, în special cu Statele Unite și Franța, pentru asigurarea apărării.
„Pentru România, la Summitul de la Washington, prioritatea va fi reprezentată de continuarea implementării depline a măsurilor de adaptare și reasigurare, precum și de consolidarea posturii de apărare pe Flancul Estic, mai ales la Marea Neagră. Vom continua demersurile interne vizând îndeplinirea angajamentelor ca stat-gazdă și vom continua coordonarea strânsă cu aliații, în special cu Statele Unite și Franța, pentru asigurarea apărării întărite. De asemenea, vom continua să valorificăm acțiunea noastră în Formatul București 9″, a mai spus Iohannis.
Președintele Klaus Iohannis a precizat că 2024 va fi un an important și pentru Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii și că România va continua să consolideze proiectul european.
„Vom avea o agendă amplă și diversă a viitoarei runde a Dialogului Strategic bilateral din primăvară. Sunt convins că acțiunea noastră comună va continua, cu efecte pozitive, tangibile pentru securitatea, reziliența, prosperitatea și conectivitatea zonei Mării Negre. Salut adoptarea anul trecut a primei strategii americane pentru regiunea Mării Negre, elaborate și pe baza contribuțiilor substanțiale ale României”, a mai precizat el.
„Adoptarea Planurilor Regionale de Apărare, consolidarea prezenței NATO pe Flancul Estic, consacrarea importanței strategice a Mării Negre sunt cele mai relevante repere și, totodată, sunt succese ale României. Prin deciziile luate la Summitul de la Vilnius, România beneficiază de cel mai înalt grad de apărare și protecție de până acum. De asemenea, reacția de solidaritate a structurilor NATO și a statelor aliate la incidentele produse pe teritoriul românesc, ca urmare a atacurilor rusești asupra infrastructurii portuare ucrainene, a fost promptă și am consolidat suplimentar, prin măsuri interne și aliate, securitatea României și a întregii regiuni”, a detaliat Iohannis.
Referindu-se la aderarea României la OCDE, Klaus Iohannis a precizat că acest parcurs rămâne un obiectiv major asupra căruia ne vom concentra eforturile și în 2024, prin continuarea alinierii riguroase la standardele Organizației.
În încheierea discursului său, președintele Klaus Iohannis s-a referit și la faptul că 2024 este și un an electoral foarte important în plan european și național.
„Toate alegerile din acest an vor trebui să reflecte maturitatea noastră democratică. România a parcurs cu succes drumul către libertate și democrație, și-a ocupat locul meritat în Uniunea Europeană și în NATO; vom rămâne vigilenți în fața curentelor extremiste și nu vom permite afectarea sistemului nostru de valori și a principiilor de bază ale societății noastre. Eu mizez pe dialog, colaborare și solidaritate pentru a construi o lume mai sigură și mai prosperă. Iar inclusiv rolul dumneavoastră, al diplomaților, este de a găsi elementele care ne apropie și ne fac mai puternici împreună. Nu ne putem permite să fim slabi, divizați sau incoerenți. Trebuie să apărăm ordinea mondială bazată pe reguli, precum și comunitatea noastră de valori și securitate”, a conchis Klaus Iohannis.
În discursul său, șeful statului a mai evocat războiul dus de Rusia în Ucraina și conflictul din Orientul Mijlociu, considerându-le situații complexe „cu impact major asupra relațiilor internaționale”. Președintele a subliniat sprijinul României pentru Ucraina, susținerea pentru o soluție a celor două state, Israel și Palestina, pentru rezolvarea conflictului din Orientul Mijlociu, sprijinul pentru Republica Moldova și aderarea acestei țări la Uniunea Europeană.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News