Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Intel va investi 80 de miliarde de euro pentru a creşte capacitatea de producţie de cipuri a UE
WhatsApp
Presiunea pusă de China asupra Europei și Americii în privința cipurilor pentru industria auto și nu numai, forțează societățile de profil să se reorienteze și să mute producția.

Grupul american Intel Corp a anunţat că ar putea investi până la 80 de miliarde de euro în Europa în următorul deceniu, pentru a creşte capacităţile de producţie de cipuri ale regiunii, transmite Reuters.

De asemenea, directorul general de la Intel, Pat Gelsinger a spus că, până la finele acestui an, grupul va anunţa locul unde vor fi amplasate două noi uzine europene pentru producţia de cipuri, transmite Agerpres.

În prezent există speculaţii cu privire la posibilele locaţii, cel mai probabil în Germania şi Franţa, dar în cursă este şi Polonia, ţară unde Intel are deja o prezenţă.

Prezent la salonul auto de la München, Pat Gelsinger a spus că obiectivul Intel este "un proiect total de 80 de miliarde de euro pe parcursul următorului deceniu care să fie un catalizator pentru industria semiconductorilor un catalizator pentru întreaga industrie a tehnologiei".

Intel este cel mai mare producător de procesoare pentru calculatoare personale şi centre de date. În primăvara acestui an, Gelsinger spune că, în decurs de şase până la nouă luni, grupul american vrea să înceapă să producă cipuri pentru producătorii auto pentru a ajuta la eliminarea deficitului de aprovizionare cu semiconductori care perturbă producţia de automobile la nivel mondial. Deocamdată nu este clar dacă cel mai recent al celor de la Intel va ajuta la atingerea acelui obiectiv.

"Automobilele devin computere cu roţi. Aveţi nevoie de noi şi noi avem nevoie de noi. Obiectivul este să punem la punct un centru de inovaţie în Europa, pentru Europa", a spus Gelsinger la salonul auto de la München.

Lipsa cipurilor a scumpit produsele


Gelsinger a mai spus că Intel vrea ca UE să se angajeze să acorde ajutoare de stat pentru programul de investiţii propus de Intel pentru Europa. Pentru grupul american, constructorii auto sunt o prioritate strategică cheie. Gelsinger a dezvăluit marţi că Intel se aşteaptă ca în 2030 cipurile să reprezinte 20% din costul vehiculelor, o creştere de cinci ori faţă de 4% din costuri în 2019.

De la izbucnirea pandemiei, piața auto internațională a fost afectată de lipsa cipurilor venite din China. Din acest motiv, mulți producători de autovehicule au fost obligați să își regândească strategia. Fie au închis fabricile pentru o perioadă de la două săptămâni la o lună, fie au redus producția.

O altă industrie grav afectată a fost cea de IT. Prețurile la plăcile video s-au triplat de la o zi la alta. Așa se face că, o placă video care înainte de pandemie se putea achiziționa cu 1.500 de lei, acum este 4.000 sau 5.000 de lei. Nu vorbesc de ultimele variante care deja au prețuri astronomice. Spre exemplu, o laca video HP NVIDIA Quadro RTX6000, 24Gb, GDDR6  poate fi achiziționată la ”doar” 37.245 de lei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Economie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel