În septembrie anul trecut, Chetan Singh Solanki a intrat în sala de spectacole a unui liceu din micul oraș Raisen, unde 200 de elevi, profesori și oficiali s-au adunat pentru a-l asculta vorbind.
Profesor de energie solară la Institutul Indian de Tehnologie (IIT) din Mumbai, Solanki și-a luat un concediu pentru a face o călătorie de 11 ani în jurul Indiei pentru a inspira acțiuni de combatere a schimbărilor climatice. Vehiculul lui Solanki este o demonstrație mobilă a utilității energiei regenerabile: Panourile solare generează suficientă electricitate pentru a face să funcționeze luminile, ventilatoarele, computerele, aragazul și televizorul de la bord.
După ce a fost primit cu ghirlande și întâmpinat pe scenă, Solanki a făcut o cerere neobișnuită.
"Văd 15 ventilatoare de tavan în această cameră. Este miezul zilei, afară este atât de multă lumină solară, dar noi avem atât de multe lumini aprinse aici", a spus el. "Chiar avem nevoie de toate aceste ventilatoare și lumini? Hai să oprim câteva dintre ele și să vedem dacă ne va fi bine așa", conform National Geographic.
Câțiva elevi s-au ridicat pentru a face ceea ce le-a cerut el. "Totuși, lăsați unele dintre ele aprinse!" a glumit Solanki când un student s-a lăsat dus de val.
Cu jumătate din lumini și ventilatoare stinse, auditoriul părea mai cald și mai întunecat. Dar, a întrebat Solanki, contează cu adevărat atât de mult? "Ne putem vedea foarte bine unii pe alții, ceea ce înseamnă că există suficientă lumină în această sală", a spus el.
Argumentul pe care Solanki îl aducea în discuție este unul dintre cele două pe care speră că îi va convinge pe indieni să realizeze ceea ce el numește Energy Swaraj, sau autonomie energetică.
Una dintre idei constă în economisirea energiei în mod direct prin reducerea consumului și indirect prin consumarea mai puține lucruri. Cealaltă este de a genera electricitate la nivel local din resurse regenerabile, cum ar fi soarele, astfel încât fiecare oraș să devină autosuficient.
În următorul deceniu, se preconizează că emisiile de gaze cu efect de seră din India vor crește brusc, pe măsură ce economia se dezvoltă și populația crește până la 1,5 miliarde de locuitori, depășind populația Chinei.
"Pofta omenirii pentru o creștere economică nesfârșită schimbă rapid clima planetei", a avertizat el. "Aroganța noastră ne face să credem că putem continua să creștem consumul fără consecințe. Dar lumea are resurse finite. Dacă nu ne schimbăm obiceiurile, generațiile viitoare vor trebui să îndure mari suferințe."
Solanki a fondat un centru pentru tehnologia celulelor solare. Cu scopul de a demara o revoluție solară la nivel local, a înființat o organizație non-profit numită Energy Swaraj Foundation, care instruiește femeile din mediul rural să asambleze și să vândă lămpi solare și panouri pentru acoperișuri.
Îndemnul lui Solanki de a trăi simplu poate părea surprinzător într-o țară cu un consum atât de scăzut pe cap de locuitor. Abordarea lui Solanki ar putea fi esențială pentru eforturile Indiei de a-și reduce contribuția la încălzirea globală.
În ritmul actual de creștere economică a țării, se așteaptă ca clasa de mijloc să se dubleze până în 2030, ajungând la 800 de milioane. Aceasta va fi o etapă binevenită pentru India, deoarece va scoate multe persoane din sărăcie. Dar va însemna, de asemenea, un tsunami de noi consumatori care vor dori case spațioase, aparate de aer condiționat, electrocasnice și mașini, ceea ce va crește semnificativ amprenta de carbon a țării.
La 15 august, India va sărbători 75 de ani de independență. În această perioadă, țara a făcut progrese monumentale: a ajuns la autosuficiență în producția de alimente, a creat un program spațial care a lansat un orbitor pe Marte, a furnizat vaccinuri către aproximativ o sută de țări și s-a transformat într-o putere tehnologică și în a șasea economie ca mărime din lume.
Acum, ca putere mondială emergentă, India se pregătește să facă față schimbărilor climatice. Prin crearea a 45 de parcuri solare, un plan pentru ca 40 % dintre autobuze, 30 % dintre mașinile private și 80 % dintre vehiculele cu două și trei roți să fie electrice până în 2030 și o misiune de a deveni lider mondial în producția de hidrogen ca alternativă la combustibilii fosili, țara face pași înainte pentru a-și ecologiza viitorul - și pe cel al lumii.
Chiar și așa, India se confruntă cu provocări mai mari decât orice altă țară. Extinderea rapidă a clasei de mijloc va duce la creșterea consumului de energie în următoarele două decenii, mai mult decât oriunde altundeva. Pentru a satisface cererea, India va rămâne probabil foarte dependentă de cărbune - o resursă abundentă - timp de mulți ani, continuând în același timp să își crească importurile de petrol.
India este al patrulea cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră, după China, Statele Unite și Uniunea Europeană. Prim-ministrul Narendra Modi s-a angajat să ajungă la emisii nete zero până în 2070, cu 20 de ani mai târziu decât termenul stabilit de SUA și cu 10 ani mai târziu decât cel al Chinei.
De asemenea, India a promis că își va reduce intensitatea emisiilor - volumul de emisii pe unitate de produs intern brut - până la sfârșitul deceniului, pentru a ajunge la un nivel cu 45% mai mic decât în 2005. Cu toate acestea, se preconizează că emisiile totale ale țării vor continua să crească până în jurul anului 2045.
Orizontul lung pentru a ajunge la zero net și insistența de a folosi intensitatea emisiilor, mai degrabă decât emisiile, pentru a urmări progresul, i-a dezamăgit pe unii activiști de mediu, dar oficialii indieni spun că țara face mai mult decât îi revine în cadrul constrângerilor unei țări în curs de dezvoltare.
India are o mulțime de motive de îngrijorare. Coasta de 4 670 de mile a țării este amenințată de creșterea nivelului mării, în special coasta estică joasă, ceea ce ar putea fi o calamitate pentru zeci de milioane de oameni. În această primăvară, după cel mai cald martie înregistrat vreodată, un val de căldură prelungit a făcut ca temperaturile să depășească 100 de grade în cea mai mare parte a țării și a făcut ca recoltele să se usuce pe câmp. De asemenea, secetele sunt din ce în ce mai severe. Cicloanele lovesc coastele cu o furie din ce în ce mai mare, inundând zonele urbane.
Vulnerabilitatea Indiei la schimbările climatice este o motivație principală pentru factorii de decizie politică din această țară de a acționa, dar îngrijorarea privind securitatea energetică a Indiei - țara va cheltui anul acesta o sută de miliarde de dolari pentru importurile de petrol - este un alt factor determinant.
India se îndreaptă deja spre un viitor în care o mare parte din energia sa va proveni de la soare, vânt și apă. Din 2010, când guvernul indian a stabilit un obiectiv modest de 20 gigawați de capacitate solară până în 2022, cantitatea a crescut dramatic. Acest lucru a fost determinat de scăderea drastică a costului celulelor fotovoltaice și de o inițiativă guvernamentală de a crea parcuri mari în care companiile de utilități sunt stimulate să construiască centrale solare.
India a depășit obiectivul inițial de 20 gigawați cu patru ani înainte de termen și se grăbește să îndeplinească un obiectiv revizuit de 100 gigawați înainte de sfârșitul anului. Capacitatea actuală a Indiei în materie de energie regenerabilă este de aproximativ 151 gigawați din energie solară, eoliană, biomasă și hidroelectrică. Dar anul trecut Modi a anunțat că țara va genera 500 gigawați până în 2030.
În vederea atingerii acestui obiectiv ambițios, India se bazează pe extinderea proiectelor solare și eoliene în state precum Rajasthan, două treimi din teritoriul său fiind acoperit de deșert. Condițiile sunt atât de neospitaliere încât suprafețe uriașe sunt lipsite de locuințe umane.
Până de curând, acest peisaj prevestitor era privit ca un pustiu. Dar o parte din el a început să sufere o transformare remarcabilă. Într-un loc numit Bhadla, o zonă de 22 de mile pătrate a fost transformată într-o mare albastră de rânduri și rânduri de panouri solare.
Parcul solar de la Bhadla este unul dintre cele mai mari din lume, fiind capabil să producă aproximativ 2,25 gigawați de electricitate - suficient pentru a alimenta un milion de gospodării. Alte câteva parcuri au fost puse în funcțiune în Rajasthan, iar altele sunt în curs de dezvoltare.
Un obstacol pentru India este lipsa producției interne de celule solare. Panourile sunt fabricate în întregime în India, dar majoritatea instalațiilor solare se bazează pe importuri din China. La începutul acestui an, guvernul indian a anunțat un program de 2,6 miliarde de dolari pentru a accelera producția de echipamente solare.
India se bazează pe proiecte la scară largă, dar există, de asemenea, speranța întruchipată de Solanki că indienii înșiși se vor alătura revoluției solare. Fermierii, de exemplu, pot profita de un nou program guvernamental care le permite să își închirieze terenurile agricole - care anterior erau limitate la agricultură - pentru centrale solare și pompe solare. În statele bogate în soare, precum Rajasthan și Gujarat, proprietarii de case și oamenii de afaceri își instalează module solare pe acoperișuri. Iar femeile din zonele rurale din Rajasthan și Maharashtra, cu ajutorul Fundației Energy Swaraj a lui Solanki, înființează companii pentru fabricarea de produse solare.
Cea mai mare parte a hidrogenului produs în prezent provine din combustibili fosili. Hidrogenul verde este obținut prin divizarea apei prin electroliză, folosind energie regenerabilă. Ca și combustibil pentru transport, ar reduce emisiile, deoarece arderea hidrogenului nu produce gaze cu efect de seră.
De asemenea, ar reduce amprenta de carbon a industriilor care au nevoie de hidrogen pentru a produce bunuri precum îngrășăminte și oțel. Și, spre deosebire de energia eoliană și solară, care sunt intermitente, hidrogenul verde poate fi stocat pentru utilizare ulterioară, la fel ca și combustibilii fosili.
Pe măsură ce costurile energiei regenerabile și ale electrolizoarelor scad, se așteaptă ca hidrogenul verde să devină mai ieftin. India dorește să reducă costurile cu 75% până în 2030, spune Amitabh Kant, directorul general al NITI Aayog, principala agenție de planificare a țării. "India a fost un campion al energiei regenerabile. Provocarea pentru ea acum este să devină un campion al moleculei curate - și aceasta este hidrogenul verde", spune el. Ideea este că reducerea prețului prin creșterea producției va face din el o alternativă viabilă la petrol - în special pentru camioanele de cursă lungă, nave și avioane, care nu pot fi alimentate cu baterii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News