Potrivit ANOFM, exportul prestaţiei de şomaj se realizează atunci când un angajat dintr-un stat membru al Uniunii Europene (UE) primeşte în continuare ajutorul financiar dacă se întoarce în România şi caută un loc de muncă. La nivelul judeţului, în anul 2023, 40 de persoane care au fost concediate în Germania, s-au întors acasă pentru a căuta un loc de muncă, beneficiind în aceste condiţii de ajutorul de şomaj.
"În cursul anului 2023 pe formularul U2, formularul de export a indemnizaţiei de şomaj un număr de aproximativ 40 de persoane, români care au lucrat în totalitate în Germania. Cele 40 de persoane sunt obligate, intrând în şomaj indemnizat în Germania şi venind în România, acasă sunt obligate să se înscrie în evidenţele AJOFM Buzău. Urmează regula generală legislaţiei româneşti, în sensul în care sunt obligaţi ca din 30 în 30 de zile sau de câte ori este necesar să se prezinte la sediu instituţiei. Acest tip de persoane care primesc şomaj din Germania şi au revenit în România, primesc de la instituţie o adeverinţă prin care se certifică faptul că este în căutarea unui loc de muncă în mod activ conform pregătirii lor profesionale. Acel înscris de la AJOFM ajunge la instituţia din Germania şi plata continuă. Plata este directă a statului german în contul lucrătorului român care temporar a intrat în şomaj din Germania. Suma primită este calculată în baza unui algoritm al statului respectiv şi este o sumă confidenţială care se varsă direct în contul persoanei concediate", a declarat, pentru AGERPRES, directorul AJOFM Buzău, Ionel Tociu.
Potrivit conducerii AJOFM, românii concediaţi au lucrat în Germania, în sectoare precum cel agricol, transporturi, alimentar sau servicii.
"Perioada şomajului este de 3 luni plus încă 6 luni la cerere. Nu este vorba de o disponibilizare colectivă, provin din diferite domenii de activitate. În primul rând Germania căuta lucrători români pentru agricultură, mulţi dintre ei lucrează în abatoare şi carmangerie, şoferii de TIR, muncitori necalificaţi din diverse structuri ale Germaniei. Nu doar Germania concediază, probabil concediază şi celelalte ţări membre ale Uniunii Europene dar nu sunt afectaţi deocamdată românii din alte ţări. Asta nu înseamnă că sunt afectaţi cei din Germania dar comunitatea de români din Germania şi Italia este mai numeroasă...", a subliniat reprezentantul AJOFM.
ANOFM asigură comunicarea şi schimbul de informaţii între instituţiile competente în materie de asigurări pentru şomaj din România şi instituţiile de legătură ale altor state membre UE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News