Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ilie Sârbu, fost ministru PSD, numit în CA la Romsilva, după ce a fost urmărit penal de DNA pentru fraudarea regiei, alături Hrebenciuc
WhatsApp
Ilie Sârbu, fost ministru și vicepreședinte al Curții de Conturi, a fost numit în funcția de membru al Consiliului de Administrație al Romsilva. Socrul lui Victor Ponta va încasa o indemnizație de aproximativ 7.300 de lei pe lună. 
Ilie Sârbu

Ordinul de ministru privind numirea a fost semnat pe 23 noiembrie 2023 de ministrul Mircea Fechet, în calitate de membru provizoriu în Consiliul de Administrație al Romsilva. Ulterior a fost numit, la 12 decembrie 2023, membru în Comitetul de audit al regiei autonome.

Pentru această funcție, Sârbu va primi un salariu lunar net de 7.292 de lei.

Anterior, Sârbu a fost vicepreședinte al Curții de Conturi (2020-octombrie 2023) și vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul Curții de Conturi (2015-2020).

PSD i-a găsit o altă sinecură socrului lui Victor Ponta

 

De remarcat că, în calitate de vicepreședinte al Curții de Conturi, Sârbu a avut în coordonare inclusiv departamentul care audita Romsilva.

De asemenea, Sârbu a avut mai multe mandate de senator și a fost ministru al Agriculturii în două mandate.

În 2014, procurorii DNA l-au urmărit penal în dosarul fraudării Romsilva, alături de Viorel Hrebenciuc și alți doi foști oficiali ai Romsilva. Dosarul a fost clasat în 2018, din lipsă de probe.

În octombrie 2014, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au făcut public anunțul că Ilie Sârbu se află sub urmărire penală în cadrul cunoscutului dosar privind frauda la Romsilva. Alături de el, în această anchetă erau vizați Viorel Hrebenciuc, fostul deputat Ioan Adam și fostul director Romsilva Adam Crăciunescu. Acuzațiile formulate de procurori la acea vreme indicau că Ilie Sârbu și Viorel Hrebenciuc erau suspectați, alături de trei judecători, deputatul PSD Ioan Adam și un avocat, alături de funcționari publici, de retrocedarea ilegală a unor suprafețe de zeci de mii de hectare de pădure în mai multe județe. Potrivit procurorilor, aceștia ar fi constituit în 2012 un grup infracțional organizat, manipulând un proces de retrocedare care a condus la pierderea din patrimoniul Romsilva a peste 40.000 de hectare de pădure.

Hrebenciuc: "Acum să-l folosesc pe Ilie Sârbu. Să-l calce pe cap?"

 

În 2018, procurorii DNA au decis clasarea dosarului în ceea ce-l privește pe Ilie Sârbu, motivând că nu există suficiente dovezi care să ateste implicarea acestuia în săvârșirea infracțiunii, conform unui comunicat emis de DNA. Concluzia a fost că analiza probatoriului nu a furnizat suficiente dovezi pentru a susține acuzațiile de folosire a influenței de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii de beneficii necuvenite pentru sine sau pentru altul, precum și sprijinirea unui grup infracțional organizat.

La Romsilva, șef era Ioan Crăciunescu, un apropiat al lui Ilie Sârbu. De altfel, Hrebenciuc a și fost interceptat vorbind cu un alt suspect din dosar pentru a convinge Romsilva să nu conteste retrocedările:

 "Acuma să-l folosesc pe Ilie Sârbu. Să-l calce pe cap?", spunea Viorel Hrebenciuc într-o convorbire interceptată de DNA și apărută n mass media la vremea respectivă.

Chiar în noiembrie 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus încetarea procesului penal împotriva inculpaților din dosarul retrocedărilor ilegale de păduri de la Romsilva, invocând prescrierea faptelor de care aceștia erau acuzați.

Ilie Sârbu, salariu și două pensii, dintre care una specială

 

Ilie Sârbu deține, conform declarației sale de avere, trei terenuri intravilane în București, două apartamente în aceeași locație, bijuterii evaluate la 35.000 de euro și tablouri în valoare de 10.000 de euro. În plus, deține un cont bancar cu suma de 239.000 de lei.

În anul 2023, veniturile lui Ilie Sârbu au inclus un salariu de 325.000 de lei de la Curtea de Conturi. De asemenea, a încasat o pensie de 72.000 de lei de la Casa de Pensii și o pensie specială de aproape 52.000 de lei de la Senat.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel