Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Îl va sprijini Arabia Saudită pe Putin determinând OPEC să reducă astăzi producția de petrol? Măsura ar duce la creșterea prețurilor la benzină în SUA
WhatsApp
Se așteaptă ca Arabia Saudită și Rusia să convină astăzi o reducere majoră a producției de petrol, ceea ce va provoca o creștere uriașă a prețurilor. 

Cartelul OPEC, format din 13 națiuni, și cei 10 aliați ai săi, conduși de Rusia, din țările exportatoare de petrol, vor dezbate o reducere de până la două milioane de barili pe zi pe care îi livrează economiei mondiale.

 

Măsura ar consolida finanțele Kremlinului și l-ar ajuta pe Putin

 

Măsura ar consolida finanțele Kremlinului și l-ar ajuta pe Putin să facă față unei iminente interdicții europene asupra importurilor de petrol, ceea ce ar duce la creșterea prețurilor la carburanți la nivel mondial.

De asemenea, ar agrava și mai mult inflația, care a atins niveluri maxime de zeci de ani în multe țări și contribuie la încetinirea economiei mondiale. 

'În condițiile în care consumatorii abia au răsuflat ușurați după ce au fost nevoiți să plătească prețuri record la pompă, reducerea de astăzi nu va fi bine primită', a declarat Craig Erlam, analist la platforma de tranzacționare OANDA. 

Miniștrii Energiei din cartelul OPEC, al cărui membru principal este Arabia Saudită, și din țările aliate care nu sunt membre, inclusiv Rusia, se reunesc personal la sediul grupului de la Viena pentru prima dată de la începutul anului 2020, la începutul pandemiei.

 

O reducere a producției ar putea aduce beneficii Rusiei prin stabilirea unor prețuri mai mari înainte de o interdicție a Uniunii Europene

 

O reducere a producției ar putea aduce beneficii Rusiei prin stabilirea unor prețuri mai mari înainte de o interdicție a Uniunii Europene asupra majorității importurilor de petrol rusesc, o sancțiune pentru invazia din Ucraina care intră în vigoare la sfârșitul anului, spun analiștii de la Commerzbank.

Rusia 'va trebui să găsească noi cumpărători pentru petrolul său atunci când embargoul UE va intra în vigoare la începutul lunii decembrie și, probabil, va trebui să facă noi concesii de preț pentru a face acest lucru', au scris aceștia într-o notă de analiză. 

'Prețuri mai mari înainte - stimulate de reducerile de producție din alte părți - ar fi, prin urmare, fără îndoială, foarte binevenite'.

Moscova se confruntă, de asemenea, cu o presiune separată din partea SUA și a celorlalte democrații bogate din Grupul celor șapte pentru a impune un plafon de preț pentru petrolul rusesc până la 5 decembrie.

 

Prețul petrolului a crescut în această vară, deoarece piețele erau îngrijorate de pierderea livrărilor rusești

 

Prețul petrolului a crescut în această vară, deoarece piețele erau îngrijorate de pierderea livrărilor rusești ca urmare a sancțiunilor impuse de războiul din Ucraina, dar a scăzut pe măsură ce temerile legate de recesiunea din marile economii și de restricțiile COVID-19 din China au cântărit asupra cererii de țiței.

Scăderea prețului petrolului a fost un beneficiu pentru șoferii americani, care au văzut prețuri mai mici la pompă la benzină înainte ca recent costurile să înceapă să crească, și pentru președintele Joe Biden, în timp ce Partidul Democrat se pregătește pentru alegerile parlamentare de luna viitoare.

Nu este clar cât de mult impact ar avea o reducere a producției asupra prețului petrolului - și, prin urmare, asupra prețului benzinei - deoarece membrii nu reușesc deja să respecte cotele stabilite de OPEC+. 

 

Arabia Saudită ar putea să nu fie dispusă să își tensioneze relația cu Rusia

 

Cu toate acestea, Arabia Saudită ar putea să nu fie dispusă să își tensioneze relația cu Rusia, chiar dacă cel mai mare exportator de petrol din lume ar avea rezerve în legătură cu reducerile, iar recent a atras lideri, de la Biden la cancelarul german Olaf Scholz, pentru a discuta despre aprovizionarea cu energie.

Analiștii de la Commerzbank au declarat că o reducere mică ar duce probabil la o nouă scădere a prețurilor petrolului, în timp ce grupul ar trebui să elimine de pe piață cel puțin 500.000 de barili pe zi pentru a susține prețurile.

O astfel de reducere a producției 'ar semnala fără îndoială pieței determinarea și hotărârea cartelului de a susține prețul petrolului', a declarat economistul UniCredit Edoardo Campanella. Însă oferta ar urma să scadă cu mai puțin decât s-a anunțat.

'Dacă grupul reduce ținta de producție cu 1 milion de barili pe zi, producția reală ar scădea probabil cu aproximativ 550.000 de barili pe zi - deoarece țări precum Rusia sau Nigeria, care produc sub cotă, și-ar vedea ținta formală diminuată, dar rămânând peste ceea ce pot produce în prezent', a spus Campanella, conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel