Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Horia Constantinescu s-a răzgândit și "scade norma de amenzi" la Protecția Consumatorului
WhatsApp
Activitatea comisariatelor judeţene va fi evaluată zilnic, iar noua normă pentru fiecare comisar este de 1,1 acte obligatorii de control întocmite pe zi, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Horia Constantinescu.

"Încă din 2019 am arătat că este obligatorie evaluare corespunzătoare şi echilibrată a activităţii fiecăruia dintre comisariatele judeţene. Am introdus la acel moment obligativitatea raportării zilnice pentru a şti de ce există atât de mari diferenţe între activitatea unor comisariate şi a altora. Suntem o instituţie ce primeşte aceleaşi drepturi salariale pentru aceleaşi funcţii de comisari. Suntem o instituţie care are aceleaşi obligaţii, indiferent de judeţ, faţă de consumatori. Mi s-a părut şi atunci şi mi se pare şi acum, cel puţin discutabil, faptul că unele dintre comisariate raportează undeva la 2,1 acţiuni/comisar pe zi, iar altele undeva la 0,23, ceea ce înseamnă că unii fac două acte pe zi, iar alţii fac un act la cinci zile, având aceleaşi salarii şi aceleaşi obligaţii şi, bineînţeles, drepturi. Plecând de la această idee, am reintrodus obligativitatea raportării zilnice, am reintrodus obligativitatea evaluării activităţii fiecăruia dintre comisariatele judeţene de către comisarii regionali şi stabilirea clară de obiective care să aducă la numitor comun întreaga ţară, neînţelegând aici la varianta medie a raportărilor, în sensul că dacă unii până acum raportează două acte pe zi, iar alţii 0,23 să ne întâlnim la jumătatea distanţei (...)", a menţionat Constantinescu.

Se trece de la 1.5 la 1.1 procese verbaleŞeful ANPC a subliniat faptul că a fost emis un nou Ordin prin care fiecare dintre comisari din teren trebuie să întocmească 1,1 procese verbale de constatare a contravenţiei pe zi, faţă de 1,5, propunere anterioară.

"(...) un mult-discutat Ordin prin care am stabilit că fiecare dintre comisari trebuie să întocmească minimum 1,5 procese verbale de constatare a contravenţiei pe zi a născut rumoare inclusiv în zona mediului de afaceri, pentru că se gândeau că am stabilit o normă a amenzilor. Greşit, pentru că prin constatare poţi să aplici inclusiv avertismente. Recomandarea structurii centrale a autorităţii noastre recomandă aplicarea avertismentului la momentul la care constaţi că este vorba de o primă întâlnire dintre autoritatea noastră şi respectivul operator economic sau când anvergura abaterii acestuia nu este foarte mare. Dar da, bineînţeles, sancţiuni se vor aplica acolo unde derapajul poate pune în pericol sănătatea, de genul viaţa consumatorilor sau interesele economice (...) În felul acesta, leneşii din instituţie şi-au dat seama că trebuie să strângă rândurile şi să nască o rumoare în presă, să mă decredibilizeze, să mă discrediteze pe toate canalele pentru a-şi putea acoperi lenea şi ineficacitatea (...) până la urmă, în urma presiunilor exercitate, să spunem, de mişcarea din interiorul instituţiei, am emis un nou Ordin cu 1,1 acte obligatorii de control pe zi, atrăgând atenţia încă o dată celor care contestă această manieră de lucru că noi suntem eminamente o autoritate de control", a afirmat Horia Constantinescu.

Acesta a punctat că "documentele pe care le întocmim pe teren nu sunt nici epigrame, nici nuvele, nici romane poliţiste", "Noi întocmim acte de control şi avem obligaţia să aşezăm operatorii economici într-un raport corect şi legal în raporturile cu consumatori", a precizat Constantinescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp

TOP CELE MAI CITITE STIRI

Știri Vezi toate articolele
Crossuri parteneri
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Crossuri parteneri
DCNews.ro
08 aug 2022, 22:35
DCMedical.ro
08 aug 2022, 14:37
DCBusiness.ro
08 aug 2022, 21:49
DefenseRomania.ro
04 aug 2022, 09:55
DCBusiness.ro
08 aug 2022, 21:49
DefenseRomania.ro
04 aug 2022, 09:55
DCNews.ro
08 aug 2022, 22:35
DCMedical.ro
08 aug 2022, 14:37
Spectacola.ro
06 aug 2022, 08:40
Spectacola.ro
06 aug 2022, 08:40
RadioDCNews.ro
01 aug 2022, 15:32
RadioDCNews.ro
01 aug 2022, 15:32
Astrosens.ro
03 aug 2022, 16:19
Astrosens.ro
03 aug 2022, 16:19