Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Guvernul spaniol permite șomerilor să combine șomajul cu salarii de până la 2.250 de euro pe lună
WhatsApp
Românii din Spania care primesc ajutor de șomaj pot combina subvenția cu un salariul provenit de la un loc de muncă cu normă întreagă.
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: pixabay.com

Guvernul spaniol a majorat limita salarială la 2.250 de euro pe lună pentru șomerii care doresc să combine un loc de muncă cu normă întreagă cu prestația de șomaj. Inițial, proiectul de decret prevedea această facilitate doar pentru cei care aveau salarii brute lunare de până la 1.350 de euro (225% din Iprem). Însă, decretul final, publicat miercuri în Monitorul Oficial al Statului (BOE), a ridicat acest prag la 375% din Iprem, adică 2.250 de euro, o creștere de 900 de euro față de propunerea anterioară a Ministerului Muncii.

Ce trebuie să știe cetățenii 

 

Această modificare face parte din reforma sistemului de ajutor de șomaj aprobată marți de Guvern în Consiliul de Miniștri. Sindicatele au subliniat încă de la negocierile cu Yolanda Díaz că această măsură necesita ajustări, iar Guvernul a acționat în consecință.

Extinderea pragului salarial va permite unui număr semnificativ mai mare de șomeri să beneficieze de această facilitate. Conform statisticilor fiscale, 63% dintre angajații din Spania câștigau sub 2.268 de euro brut pe lună în 2022, ceea ce înseamnă aproximativ 8,6 milioane de persoane. Înainte de modificare, doar 14% dintre lucrători, adică 1,9 milioane, ar fi îndeplinit condițiile.

În plus, Guvernul a redus perioada necesară de consumare a ajutorului de șomaj pentru a accesa „suplimentul de sprijin pentru angajare”. Astfel, șomerii vor putea combina ajutorul cu un loc de muncă după ce au consumat nouă luni din indemnizație, față de douăsprezece luni cât era prevăzut anterior. 

Ajutorul financiar va fi de 480 de euro pe lună în primele șase luni de angajare, scăzând apoi la 360 de euro în lunile șapte și opt, la 240 de euro în lunile nouă, zece și unsprezece, și la 180 de euro în ultimele trei luni, scrie 20Minutos. 

Obligația de a fi lucrat cel puțin trei ani și șase luni pentru a genera dreptul la o indemnizație de șomaj de 12 luni rămâne neschimbată. Cei care îndeplinesc această cerință vor putea începe să combine șomajul cu munca în a noua lună de prestație, în loc să aștepte până în a treisprezecea lună. 

Noua măsură va intra în vigoare începând cu 1 aprilie anul viitor.

---------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:

-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel