Membrii reţeleu racolau cetăţeni străini de pe teritoriul Serbiei şi îi sprijinea să ajungă ilegal în state din Spaţiul Schengen, ascunşi în autocamioane. Patru cetăţeni români, membri ai reţelei, au fost reţinuţi pentru 24 de ore, iar şoferul unui autocamion, în care au fost depistaţi 33 de cetăţeni turci, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, informează un comunicat al IGPF.
Pe timpul investigaţiilor derulate începând cu luna august, poliţiştii de frontieră, coordonaţi de procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, au stabilit că gruparea acţiona într-un mod organizat, având în componenţă mai mulţi cetăţeni din România şi Turcia.
Totodată, s-a stabilit că persoanele implicate în traficul de migranţi, folosindu-se de conexiuni transfrontaliere, racolau tineri de origine afro-asiatică, în special de origine turcă, pentru a-i trece fraudulos frontiera din Serbia în România. Migranţii erau cazaţi în locaţii de pe raza municipiului Timişoara, după care erau preluaţi şi ascunşi în mijloace de transport marfă, pentru ca apoi să ajungă în ţări din Spaţiul Schengen. Pentru documentarea activităţii infracţionale şi tragerea la răspundere a persoanelor implicate, au fost derulate mai multe acţiuni de prindere în flagrant în cazul unor camioane conduse de cetăţeni turci, în interiorul cărora au fost depistaţi mai mulţi migranţi.
Pe 23 şi 24 septembrie, în urma organizării unor acţiuni pe raza municipiului Timişoara, au fost descoperiţi într-un autocamion încărcat cu role de cablu, condus de un cetăţean turc, precum şi în zona adiacentă opririi acestuia, 33 de cetăţeni turci.
Ca urmare, au fost puse în executare patru mandate de aducere pentru patru cetăţeni români, aceştia fiind reţinuţi pentru 24 de ore, iar pentru şoferul camionului în care au fost descoperiţi cei 33 de turci, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Timiş a dispus măsura arestării preventive pentru 30 de zile. Din declaraţiile migranţilor a rezultat faptul că traficanţii solicitau de la fiecare dintre ei sume de bani cuprinse între 15.000 şi 20.000 euro pentru a-i ajuta să treacă fraudulos frontiera, cu scopul de a ajunge în state din vestul Europei. Cercetările sunt continuate de poliţiştii de frontieră, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, la finalizare urmând a fi luate măsurile legale care se impun.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News