Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Grecia, între furie şi durere după catastrofa feroviară cu 57 de morţi. Protestele continuă: „A fost trenul terorii” - VIDEO
WhatsApp
Aproximativ 2.000 de manifestanţi s-au adunat joi seara la Salonic, nordul Greciei, pentru a protesta împotriva erorilor care au dus la catastrofa feroviară de marţi seara, în timp ce poliţia a anunţat un nou bilanţ, de 57 de morţi şi cel puţin 56 de dispăruţi, relatează AFP.
Grecia, între furie şi durere după catastrofa feroviară cu 57 de morţi. Protestele continuă: „A fost trenul terorii” - VIDEO

Manifestanţii au aruncat cu pietre şi cocktailuri Molotov, dar „calmul a revenit acum”, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei din Salonic, al doilea oraş al ţării.

Youtube video image

Alte aproximativ 700 de persoane, conform poliţiei, s-au adunat joi seară în faţa sediului companiei elene de căi ferate Hellenic Train, la Atena. Manifestanţii au ţinut un minut de reculegere în memoria victimelor, printre care numeroşi tineri, ale acestei coliziuni frontale între două trenuri în centrul Greciei.

Majoritatea victimelor catastrofei feroviare erau studenţi care se întorceau la Universitatea din Salonic după un weekend prelungit, de sărbătoare, în Grecia.

 

Grecia caută răspunsuri după cel mai grav accident feroviar din istoria sa

 

Şeful de gară acuzat că ar fi la originea catastrofei feroviare soldate cu 42 de morţi, potrivit unui nou bilanţ, depune mărturie joi în faţa justiţiei la Larisa, oraşul din Grecia cel mai apropiat de accidentul de marţi noaptea, relatează AFP.

Bărbatul în vârstă de 59 de ani a fost arestat miercuri şi acuzat de „omucideri din neglijenţă” şi că a provocat „răni corporale”.

El trebuie să explice cum un tren care transporta 342 de pasageri şi zece angajaţi ai căilor ferate, care efectua o cursă între Atena şi Salonic, a fost autorizat să circule pe acelaşi tronson de cale ferată cu un convoi de mărfuri.

 

Accidentul s-a soldat cu 57 de morţi



Cele două trenuri s-au lovit frontal după ce au circulat pe acelaşi tronson de cale ferate mai mulţi kilometri.

Accidentul s-a soldat cu 57 de morţi, potrivit unui purtător de cuvânt al pompierilor, iar operaţiunile de căutare în care sunt angrenaţi în continuare 72 de pompieri au continuat toată noaptea.

„Am continuat în această noapte, pentru că timpul este împotriva noastră”, a afirmat acesta.

Din cauza violenţei impactului produs cu puţin înainte de miezul nopţii, în valea Tempe, locomotivele şi vagoanele din faţă au fost distruse şi mecanicii celor două trenuri au murit pe loc.

„Totul arată că drama a fost cauzată, din nefericire, în principal de o tragică eroare umană”, a declarat miercuri seară premierul grec Kyriakos Mitsotakis, în timp ce în ţară s-a declanşat o polemică privind starea reţelei feroviare, consideră învechită.

Kyriakos Mitsotakis s-a întâlnit cu apropiaţii victimelor la locul tragediei şi l-a spitalul din Larisa şi spune că a fost întrebat: „De ce?”

„Le datorăm un răspuns onest”, a adăugat el în cursul unei scurte intervenţii televizate. Premierul grec a decretat un doliu naţional de trei zile.

 

„A fost trenul terorii”



Contactat de AFP, grupul public italian Ferrovie dello Stato (FS), care controlează compania de căi ferate Hellenic Train, privatizată în 2017, nu a făcut până acum niciun comentariu.

Grecii au demonstrat la Larisa cu banderole cu mesajul: „Privatizarea ucide!”. „A fost trenul terorii”, le-a spus jurnaliştilor Pavlos Aslanidis, al cărui fiu este dat dispărut, alături de un prieten.

Preşedintele sindicatului mecanicilor de tren OSE, Kostas Genidounias, a denunţat lipsa condiţiilor de siguranţă adecvate, pe această linie care leagă principalele două oraşe din Grecia.

„Toată semnalizarea este făcută manual. Din anul 2000 sistemele nu funcţionează”, a declarat el pe canalul public ERT.

Anterior, el a declarat pentru AFP că „niciun sistem de securitate, telecomandă şi semnal de circulaţie nu funcţiona”.

„A fost un tren plin de studenţi, tineri de circa 20 de ani”, a declarat presei Costas Bargiotas, un medic de la spitalul din Larisa. „A fost cu adevărat şocant să vedem vagoanele deformate ca hârtia”.

„Este un coşmar pe care l-am trăit (...) Încă tremur”, a declarat pentru AFP un pasager, Angelos, de 22 de ani, la locul accidentului.

„Am simţit coliziunea ca pe un mare cutremur”, a adăugat el. „Din fericire, eram în penultimul vagon şi am ieşit în viaţă”, a mai spus el.

 

500 de persoane participă la operaţiunile de salvare



Circa 500 de persoane participă la operaţiunile de salvare, a precizat purtătorul de cuvânt al guvernului.

Multe cadavre sunt carbonizate şi unii pasageri nu vor putea fi identificaţi decât în urma prelevării unor eşantioane de ADN.

La Larisa, unde au fost transportaţi răniţii, primarul Apostolos Kalogiannis a vorbit despre „valuri de ambulanţe care îi transportau pe arşi, amputaţi, tot ce ne putem imagina”.

„Nu am văzut niciodată aşa ceva”, a declarat unul dintre membrii echipele de salvare care lucrează la locul tragediei.

În oraşul Larisa, locuitorii s-au adunat în tăcere şi au depus trandafiri albi în memoria victimelor.

Ministrul grec al transporturilor, Kostas Karamanlis, şi-a prezentat demisia. Dacă va fi găsit vinovat, şeful de gară din Larisa riscă închisoare pe viaţă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel