Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Germania schimbă complet strategia și renunță să mai cumpere cărbune şi petrol din Rusia
WhatsApp
Germania va înceta să mai cumpere cărbune şi petrol din Rusia, o schimbare majoră a surselor din care se aprovizionează cu energie prima economie europeană. 

Publicitate

Germania va înceta orice achiziţie de cărbune rusesc la data de 1 august, urmând ca achiziţiile de petrol rusesc să înceteze la data de 31 decembrie, o schimbare majoră a surselor din care se aprovizionează cu energie prima economie europeană, a declarat miercuri secretarul de stat în Ministerul german de Finanţe, Joerg Kukies, transmite Reuters.

În viitor, cea mai mare provocare va fi acoperirea golului care va apărea în momentul în care întreaga Uniune Europeană se va elibera de cele 158 de miliarde de metri cubi de gaze pe an pe care îi furnizează Rusia, a apreciat Joerg Kukies.

"Vom renunţa complet la cărbunele rusesc în câteva săptămâni", a declarat Joerg Kukies la un forum pe energie organizat la Sydney de Guvernul Australiei şi Agenţia Internaţională a Energiei.

Anterior, Rusia furniza 40% din necesarul de cărbune al Germaniei şi 40% din necesarul de petrol.

"Oricine ştie care este istoria oleoductului Drujba, care a fost un instrument al imperiului sovietic în Europa de Est, ştie că eliminarea acestei dependenţe nu este un lucru uşor dar este ceea ce vom face în câteva luni", a mai spus Joerg Kukies.

Germania construieşte în regim de urgenţă terminale pentru importul de gaze naturale lichefiate dar Joerg Kukies a subliniat că, deşi SUA şi Qatarul pot furniza împreună Europei o cantitate de aproximativ 30 de miliarde de metri cubi de gaze lichefiate, această cantitate nu va fi suficientă pentru a acoperi golul creat ca urmare a renunţării la gazele naturale ruseşti livrate prin conducte.

"Simpla dorinţă nu va duce la rezolvarea acestei probleme", a spus Joerg Kukies. Acesta a adăugat că deşi Germania este concentrată pe tranziţia la emisii zero, şi recent a introdus acte legislativ pentru a accelera dezvoltarea de proiecte în domeniul energiilor regenerabile, gazele vor fi esenţiale în procesul de tranziţie energetică. 

Europa, în zodia raționalizării: Calorifere închise în Italia, restricții de consum în Spania și Germania

 

Europa se pregătește să intre în această iarnă într-o perioadă de raționalizare a consumului de gaze naturale, pe fondul reducerii livrărilor din Rusia. Guvernele pregătesc deja populația pentru un scenariu care era greu de imaginat în urmă cu un an. 

Soarta livrărilor de gaze din Rusia către Europa e incertă, după ce, luni, rușii au oprit conducta Nord Stream 1 pentru lucrări de mentenanţă. În aceste condiții, toată Europa încearcă să ia măsuri pentru a economisi resursele și pentru a-și umple depozitele de gaz. Nimeni nu trebuie să înghețe, dar germanii trebuie să își schimbe comportamentul în privința energiei. Declarația a fost făcută de ministrul german al Economiei, în contextul în care Europa se confruntă cu spectrul raționalizărilor de gaz și curent, potrivit Știrile TVR.

Italienii, îndemnați să economisească apa și gazul

 

În Italia, guvernul începe o campanie de recomandări către populație pentru a economisi apa și gazul.

"Conform specialiștilor, dacă s-ar reduce cu un grad temperatura în casă, iar caloriferele ar fi închise timp de o oră în fiecare zi, atunci o familie ar putea economisi 180 de euro pe an la facturi. Măsuri drastice ar putea fi luate doar în cazul unei reale crize de gaz. În această situație, s-ar putea ajunge la tăierea iluminatului public și să se renunțe la iluminarea monumentelor, dar și a unor clădiri publice, iar localurile s-ar putea închide mai devreme", potrivit corespondentului TVR în Italia, Alberta Forgiarini. 

Livrările Gazprom către Italia au scăzut semnificativ în ultimele săptămâni, iar depozitele de gaze sunt la circa 64% din capacitatea de stocare.

Spania devine exportator de gaz pentru Europa

 

Spania a devenit exportator de gaz pentru Europa datorită capacității uriașe de stocare a gazului lichefiat adus pe cale maritimă și a instalației de regazificare.

Teresa Ribera, ministrul pentru Tranziție Ecologică și Provocare Demografică: "Diversificarea provenienței gazului și capacitatea de integrare a gazului prin intermediul stațiilor de regazificare ne pune într-o poziție avantajoasă. Capacitatea de stocare subterană în depozitele stațiilor de regazificare este la cel mai înalt nivel din istorie".

Cu toate acestea, și pe spanioli îi așteaptă economii drastice la capitolul energie.

"Se anunță o iarnă grea pentru spanioli. Guvernul pregătește o serie de măsuri și recomandări pentru ca populația să facă economie la gaz și energie. În document sunt prevăzute inclusiv închiderea și izolarea ferestrelor sau neîncălzirea camerelor neutilizate din locuință", transmite Oana Dobrescu, corespondent TVR în Spania.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel