Vorbind la o conferinţă de presă, Boris Johnson a asigurat că Marea Britanie va continua aplicarea planului de relaxare a restricţiilor antiepidemice, dar a atras atenţia că extinderea variantei indiene a coronavirusului ar putea perturba aplicarea acestui plan ce cuprinde ridicarea tuturor restricţiilor până pe 21 iunie.
El a mai spus că această variantă se extinde în unele oraşe din nordul Angliei, dar încă nu există dovezi conform cărora ea ar diminua eficacitatea vaccinării.
În schimb, principalul responsabil sanitar britanic, Chris Whitty, a declarat că la ora actuală cercetătorii britanici cred că varianta indiană a coronavirusului este mai transmisibilă decât varianta britanică apărută iniţial anul trecut în comitatul Kent.
''Considerăm la ora actuală (...) că această variantă este mai transmisibilă decât B.1.1.7 (varianta britanică). Întrebarea concretă acum, pentru următoarele 2-3 săptămâni, este dacă aceasta este puţin mai transmisibilă sau dacă este mult mai transmisibilă şi dacă va avea implicaţii asupra evoluţiei pe termen lung a epidemiei în Regatul Unit şi de asemenea a pandemiei în lume'', a explicat responsabilul britanic.
Premierul Johnson a asigurat în acest context că va accelara campania de vaccinare, astfel încât a doua doză de vaccin anti-COVID-19 să fie administrată cât mai rapid persoanelor cu vârste de peste 50 de ani.
În acest timp, în urma informaţiilor privind creşterea răspândirii variantei indiene în Marea Britanie, Germania a anunţat vineri reincluderea acestei ţări pe lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat, în pofida scăderii semnificative a cazurilor de COVID-19 înregistrate recent pe teritoriul britanic.
Prin urmare, începând de duminică persoanele sosite din Marea Britanie în Germania vor trebui să rămână 10 zile în carantină, cu excepţia cazurilor în care dovedesc că au fost vaccinate ori s-au recuperat după o infecţie recentă cu coronavirus, sau dacă prezintă un test PCR negativ.
Detectată prima dată în octombrie 2020 în India, noua variantă, responsabilă cel puţin parţial pentru explozia epidemică din această ţară, a fost clasată săptămâna aceasta de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ca ''variantă care stârneşte îngrijorare'', alături de variantele britanică, sud-africană şi braziliană.
Varianta indiană B.1.617 grupează de fapt trei sub-variante distincte (B.1.617.1, B.1.617.2 şi B.1.617.3), cu unele mutaţii comune şi altele diferite.
În raportul său publicat joi, Public Health England a acordat o atenţie specială sub-variantei B.1.617.2, a cărei prezenţă a crescut rapid în Marea Britanie, cu peste 1.300 de cazuri confirmate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News