Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Germania a aprobat reforma pensiilor pentru a stimula angajarea prelungită și a susține economia
WhatsApp
Guvernul german a aprobat o reformă majoră a pensiilor, destinată să încurajeze angajații să rămână mai mult timp în câmpul muncii și să sprijine economia națională.
Sursa foto: Freepik

Guvernul de la Berlin a aprobat miercuri o reformă semnificativă a sistemului de pensii, menită să încurajeze angajații să rămână mai mult timp pe piața muncii. Această inițiativă face parte dintr-un pachet extins de măsuri destinat stimulării economiei germane, cea mai mare din zona euro, conform Reuters.                                                                                                                                        

Reforma vine într-un context de criză a forței de muncă și presiuni asupra sistemelor de pensii, cauzate de îmbătrânirea populației. Ministerul de Interne din Germania estimează că, până în 2030, populația activă a țării va scădea cu 6,3 milioane de persoane față de 2010, ceea ce va reduce PIB-ul per capita din cauza numărului mai mic de muncitori în raport cu pensionarii.                           

Citește și: Economia Germaniei își revine: Rata de ocupare a forței de muncă a crescut. Sunt peste 46 milioane de angajați

Vârsta de pensionare va fi majorată treptat până la 67 de ani până în 2031, de la 65,8 ani în prezent. Întrucât o nouă majorare a vârstei de pensionare este un subiect controversat în coaliția aflată la putere, reformele recente se axează pe stimulente pentru menținerea angajaților în câmpul muncii, oferind opțiunea de a lucra mai mult timp, dacă starea de sănătate permite acest lucru.

Conform noii reforme, angajații care își amână pensionarea și rămân angajați timp de cel puțin 12 luni vor primi o plată unică echivalentă cu pensiile pierdute. În plus, contribuțiile angajatorilor la asigurările de pensii și șomaj vor fi plătite direct angajaților, ceea ce echivalează cu o majorare a salariului brut de aproape 10,6%, informează Agerpres.                                                                                                                       

Vezi și: Angajații români contribuie major la economia Germaniei. Director german: "Țara nu poate crește fără muncitori străini"

Enzo Weber, specialist pe piața muncii, a declarat pentru Reuters că, dacă gradul de participare al persoanelor de peste 60 de ani pe piața muncii ar atinge nivelul celor cu cinci ani mai tineri, Germania ar avea 2,5 milioane de muncitori în plus, subliniind astfel potențialul semnificativ al acestei măsuri.                                                                                                                                             

----------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel