Italia şi Slovenia, două ţări membre al UE, doresc 'să adreseze un mesaj clar traficanţilor şi migranţilor ilegali' pentru a face 'mai puţin atractivă' ruta din Balcani, care traversează Slovenia în direcţia Italiei şi spre vestul Europei, a declarat Marjan Stubljar, un purtător de cuvânt al poliţiei slovene.
Această aşa-numită ''rută balcanică'' a fost utilizată de zeci de mii de solicitanţi de azil în 2015, înainte ca fluxul migranţilor spre Europa să scadă drastic, în special sub efectul unui pact încheiat de UE cu Turcia şi consolidarea controalelor la frontiere.
Cu toate acestea, Slovenia a înregistrat o creştere semnificativă a sosirilor provenind din Croaţia, stat membru al UE care nu face parte din spaţiul Schengen, de la 3.612 de migranţi în 2018 la 5.306 în primele şase luni ale anului 2019, potrivit poliţiei slovene.
În Italia, ministrul de interne, Matteo Salvini (extrema dreaptă) a luat măsuri restrictive în materie de migraţie, între care interdicţia de acostare în porturile italiene pentru navele diverselor organizaţii neguvernamentale care salvează migranţi pe mare.
'După închiderea porturilor, reducând numărul de sosiri pe coastă cu 85% comparativ cu un an în urmă, astăzi închidem frontierele de est demonstrând seriozitatea intenţiilor noastre: colaborarea cu alte ţări europene pentru stoparea imigraţiei clandestine este posibilă', a declarat vicepremierul italian sâmbătă ziarului regional Messaggero Veneto.
Echipele binaţionale compuse din doi poliţişti italieni şi unul sloven vor patrula de-a lungul graniţei de 232 de kilometri dintre Slovenia şi Italia.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News