Nu e o noutatate și nu cred că e cineva care nu a auzit de friganele. Sau Gigi-Papa. Unii numesc mai sofisticat acest desert: French Toast. Se pregătesc foarte ușor, cu pâine rămasă de 2 zile, puțin lapte și câteva ouă. Sunt ideale că și gustare în diferite combinații, desert sau pentru micul dejun!
1. Pentru patru porții de pâine prăjită (două felii de fiecare), amestecați într-un castron 4 ouă bătute ușor, o cană de lapte, 2 linguri de zahăr și 2 picături de esență de vanilie Sfat: puteți folosi zahăr vanilat, și esența de vanilie poate fi înlocuită cu 1/2 linguriță coajă de lămâie fin mărunțită sau coajă de portocală - acesta fiind secretul bunicii mele.
2. Folosind clește de bucătărie înmuiați fiecare felie de pâine în amestecul de mai sus aproximativ pentru 10 secunde pe fiecare parte. Fiecare felie de pâine se înmoaie în amestecul de ou aproximativ 10 de secunde pe fiecare parte.
3. Într-o tigaie teflonată topiți 1 lingură unt sau încingeți 1 lingură de ulei. Folosind cleștele de bucătărie adăugați pe rând feliile de pâine înmuiate în amestecul de mai sus.
4. Gătiți pâinea timp de 2-3 minute sau până se rumenește pe partea de jos, apoi întoarceți feliile și pe cealaltă parte și gătiți timp de 2-3 minute.
5. Transferați pâinea prăjită pe un platou, și acoperiți-l pentru a menține calde feliile de pâine prăjită.
6. Repetați instrucțiunile de gătit până ați terminat de gătit toate feliile de pâine.
7. Serviți!
Friganelele se servesc tradițional cu zahăr deasupra, dar pot fi și cu cașcaval ras ori diverse sortimente de brânză, felii de banane. French toast - varietatea mai sofisticată adesertului se servește cu sirop de arțar, sirop de fructe, ciocolată, bacon, scorțișoară, felii de căpșuni proaspete sau afine, ori fructe proaspete asortate. O altă opțiune este de a adaugă un pic de unt și servi cu dulceață de zmeură, cireșe sau vișine, ne îndeamnă Petit Chef.
- folosiți pâine veche, pentru că cea proaspătă are tendința să se sfarâme;
- dacă folosiți pâine proaspătă această absoarbe mai mult din mixul cu ou și va fi mai bună;
- prăjiți feliile de pâine într-o tigaie mai grea, întrucât reține căldură mai mult timp;
- pentru aromă, folosiți unt la prăjit, dar aveți grijă ca temperatura să fie medie;
- pentru ca pâinea să prindă crustă aurie, asigurați-vă că tigaia este încinsă (și folosiți ulei la gătit).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News