Yaël Braun-Pivet, care este membră a partidului prezidenţial La République En Marche (LREM), a fost aleasă cu 242 de voturi, o majoritate absolută a voturilor exprimate, în cel de-al doilea tur de scrutin,
"Am ţinut cârma în faţa crizelor, de la terorism la pandemie", a declarat ea, referindu-se la cei cinci ani pe care i-a petrecut în calitate de şef al Comisiei juridice a Adunării Naţionale, un birou de prestigiu încredinţat de obicei unor parlamentari cu experienţă, funcţie pe care a obţinut-o în 2017 în pofida lipsei ei de experienţă.
Femeile "trebuie să reuşească în politică fără să imite sau să se adapteze la un model masculin", a afirmat Yaël Braun-Pivet, în vârstă de 51 de ani, fost avocat şi ministru.
Aceste promovări sunt motiv de aplauze în Franța, care este încă în urmă în ceea ce privește paritatea între femei și bărbați, nu în ultimul rând în băncile Adunării Naționale, în ciuda legilor menite să reducă acest decalaj.
Dar în condițiile în care politica franceză se află într-o schimbare fără precedent, iar Macron este pus în dificultate din cauza lipsei unei majorități legislative absolute, unii detectează efectul Glass Cliff: Când toate celelalte eșuează, lăsați o femeie să încerce să rezolve problema - pe riscul ei.
Braun-Pivet a intrat în horă pentru un loc legislativ în suburbia Parisului în 2017 și a câștigat, parte a majorității absolute confortabile a lui Macron în Adunarea Națională la primul mandat. Ea a fost aleasă rapid președinte al Comisiei de legi a Camerei, o poziție înaltă nemaiîntâlnită, învingând candidați bărbați mai experimentați, conform France24.
În calitate de președinte de comisie aflat în centrul atenției, Braun-Pivet a recunoscut ea însăși că a avut un început ezitant, când a fost etichetată drept amatoare de către colegii veterani. Ea a fost criticată în vara anului 2018, pe fondul unei anchete privind așa-numita Afacere Benalla, numită după Alexandre Benalla, angajat al Palatului Élysée, surprins de camerele de filmat în timp ce brusca demonstranții la un miting de 1 Mai. Refuzând să convoace apropiați ai lui Macron pentru a depune mărturie în fața Comisiei de legi, Braun-Pivet a fost acuzată că "protejează" biroul președintelui.
Dar, în ciuda acestor începuturi dificile, Libération a scris la începutul acestui an că a fost greu să găsească un coleg al lui Braun-Pivet care să aibă un cuvânt dur pentru profilul său despre ea, aplaudată așa cum pare a fi peste tot pentru abordarea sa colegială și comportamentul său pozitiv. După ce Macron a fost reales în aprilie, Braun-Pivet a fost promovată la un post în cabinet, ca ministru pentru teritoriile franceze de peste mări.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News