Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Franţa şi Germania şi-au exprimat preocuparea privind independenţa tribunalelor poloneze
WhatsApp
Franţa şi Germania şi-au exprimat preocuparea privind independenţa tribunalelor poloneze, la o reuniune a Consiliului Afaceri Generale (CAG) de marţi, menţinând presiunea asupra Varşoviei pentru a renunţa la schimbările la sistemul judiciar despre care UE crede că subminează separaţia puterilor relatează Reuters.

Comisia Europeană a lansat săptămâna trecută o procedură de infringement împotriva Poloniei din cauza unui nou sistem disciplinar pentru judecători, despre care Comisia Europeană susţine că este menit să-i determine pe aceştia să emită verdicte în conformitate cu dorinţele partidului eurosceptic şi naţionalist la putere, Partidul Lege şi Justiţie (PiS). 

"Sperăm că procedura de infringement declanşată de Comisia Europeană săptămâna trecută privind noul regim disciplinar pentru judecători va permite unele îmbunătăţiri, în special în ceea ce priveşte dreptul la un recurs eficient în faţa unui tribunal independent şi imparţial", se menţionează într-o declaraţie franco-germană.

Comisia Europeană, gardian al tratatelor, a declanşat deja două proceduri de infringement împotriva Poloniei, la jumătatea lui 2017 şi la jumătatea lui 2018, din cauza schimbărilor la legislaţia privind pensionarea judecătorilor şi posibilul impact asupra independenţei lor.

Polonia este vizată şi de o procedură privind încălcarea statului de drept fără precedent în UE, cea prevăzută de Articolul 7 din Tratat, din cauza reformelor judiciare din 2017.

Procesul ar putea duce în teorie la pierderea drepturilor de vot ale Poloniei, deşi este improbabil, întrucât toate statele membre ar trebui să fie de acord cu acest lucru. Ungaria, vizată de o procedură similară declanşată de Parlamentul European, s-a angajat să se opună unei astfel de decizii.

"Vrem să profităm de oportunitate pentru a sublinia, încă o dată, preocupările noastre privind situaţia generală creată de reforma sistemului judiciar în Polonia", se menţionează în declaraţia comună.

"În opinia noastră, efectul combinat al schimbărilor legislative ar putea pune în pericol independenţa sistemului judiciar şi separaţia puterilor în Polonia", se mai precizează în textul citat.

Parisul şi Berlinul susţin că preocupările privind respectarea statului de drept în Polonia care au dus la declanşarea procedurii prevăzute la Articolul 7 nu au fost rezolvate complet şi corespunzător.

"Reafirmăm sprijinul nostru pentru Comisie în această privinţă (...) Având în vedere recentele evoluţii, propunem să avem o nouă sesiune privind Polonia după alegerile europene, în luna iunie", se mai notează în declaraţie.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
pixel