Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Franța reintroduce certificatele verzi la frontieră, după o creștere bruscă a numărului de infecții cu Covid
WhatsApp
Franța prevede certificate verzi la granițele sale pe măsură ce cazurile de Covid cresc. 
Foto ILUSTRATIV

Confruntându-se de luna trecută cu o creștere bruscă a numărului de infecții cu Covid, guvernul din Franța pregătește un proiect de lege care ar putea introduce certificate verzi la granițele țării, informează RFI. De asemenea, ministrul Sănătății a recomandat purtarea măștilor în mijloacele de transport în comun.

Luna trecută, au fost înregistrate 50.000 de cazuri pe săptămână, în medie, și totodată, a crescut și  rata de spitalizare.

„Pe 21 iunie, 14.410 pacienți au fost internați din cauza testării pozitive cu Covid-19, dintre care 855 la terapie intensivă, iar săptămâna aceasta avem o creștere cu 12% în rândul pacienților de la Secția de Terapie Intensivă”, a declarat pentru franceinfo Delphine Viriot, epidemiolog al agenției de sănătate Santé publique France.

Deși rata infecțiilor este cu mult mai scăzută față de 350.000 de la sfârșitul lunii ianuarie, guvernul ia măsuri de precauție.

Conform proiectului de lege, publicat pe site-ul Atlantico și confirmat de Ministerul Sănătății, Franța intenționează să introducă certificate verzi la granițele sale europene, în Corsica și în teritoriile de peste mări.

 

Reintroducerea certificatelor verzi?

 

Legislația propusă ar putea cere călătorilor cu vârsta de peste 12 ani să arate o dovadă că s-au vaccinat împotriva Covid, că au un test PCR recent negativ sau că s-au imunizat suficient în urma contractării virusului pentru a pătrunde intra în Franța.

De asemenea, personalului din serviciile de transport, li se pot cere să dețină un certificat verde valid.

Documentul arată planul guvernului de a extinde colectarea datelor digitale despre Covid (rezultate ale testelor și cazurile de îmbolnăviri) până pe 31 martie 2023.

De asemenea, guvernul dorește să înființeze un comitet pentru monitorizarea și anticiparea riscurilor pentru sănătate. Acesta va fi integrat în Ministerul Sănătății și Ministerul Cercetării și va oferi recomandări în mod direct Adunării Naționale și Senatului.

Proiectul a fost predat pentru dezbatere, Consiliului de Stat, cea mai înaltă instanță din Franța, înainte de a fi prezentat în fața Consiliului de Miniștri.

 

Europa se confruntă cu un nou val de COVID-19, stimulat de o puternică "evadare imunitară"

 

Europa se confruntă în prezent cu un nou val de COVID-19, care poate fi explicat în mare parte prin "evadarea imunitară" a noilor variante virale, ce deţin o mare capacitate de a evita protecţia indusă prin vaccinare şi prin infectări precedente, informează marţi AFP. Erodarea imunităţii odată cu trecerea timpului. 

Europa a intrat, de la începutul acestei veri, într-un nou val epidemiologic, care este marcat, aproape în toate ţările de pe continent, de o creştere a numărului de infectări.

Cauza constă în relaxarea "gesturilor-barieră", precum şi în scăderea imunităţii în rândul populaţiei.

Se ştie de acum că protecţia oferită de vaccinuri şi de infectări precedente scade după câteva luni.

"Persoanele care au contractat o infecţie cu Omicron BA.1 în decembrie sunt acum mai puţin protejate decât erau la începutul acestui an", a explicat Samuel Alizon, director de cercetare în cadrul CNRS (Centrul Naţional de Cercetări Ştiinţifice din Franţa). "La fel se întâmplă cu imunitatea oferită de vaccinuri: deşi ele rămân foarte robuste împotriva formelor severe ale bolii, protecţia lor scade puţin împotriva infecţiilor mai puţin severe", a adăugat specialistul francez.

"Ambuscadă" creată de subvariantele BA.4 şi BA.5

Însă acest nou val se explică de asemenea, potrivit oamenilor de ştiinţă, prin răspândirea a două noi subvariante de Omicron - BA.4 şi, mai ales, BA.5.

În Franţa, potrivit celui mai recent buletin publicat de Santé Publique France, o înlocuire progresivă a subvariantei BA.2 a fost observată de mai multe săptămâni, odată cu înmulţirea infectărilor provocate de subvariantele BA.5 (41%) şi BA.4 (6%) în săptămâna 13-19 iunie.

Aceste subvariante se propagă cu atât mai repede cu cât ele par să beneficieze de un dublu avantaj de contagiozitate şi de o "evadare" imunitară, adică deţin o mare capacitate de a evita răspunsul imunitar.

La fel s-a întâmplat şi în cazul subvariantei de Omicron BA.1, care era mult mai capabilă decât Delta să infecteze persoane vaccinate sau care au trecut deja prin boală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel