La Afpa din Montpellier, un legionar și un arhitect sunt instruiți în mecanică auto. Mașini înălțate pe poduri, salopete fluturând, aplecate peste gurile întredeschise de sub capote sau pe ecrane de calculator indescifrabile. Cursurile de reconversie profesională sunt la mare căutare în această perioadă pandemică.
Printre cele 46 de cursuri de formare, care conduc la o calificare nouă, la Afpa din Montpellier se califică vopsitorii de caroserii, mecanicii și electromecanicii auto și inspectorii tehnici. Căutători de locuri de muncă, desigur, și mecanici care au venit să își extindă competențele, dar și, din ce în ce mai mult, angajați care caută o schimbare radicală.
Nicolae, după 12 ani în Legiunea Străină la Nîmes, misiuni în Africa, Estonia și Abu-Dhabi, a vrut să aprofundeze cunoștințele pe care le dobândise în domeniul reparațiilor de camioane. „Armata nu mai avea ce să mă învețe", mărturisește românul, "și am văzut colegi care, după douăzeci de ani de serviciu, se antrenau practic acasă, cu soțiile și copiii lor. Nu am vrut să ajung în acel punct“, potrivit Midi Libre.
Dorința, de asemenea, de a se rupe de aceste misiuni care durau câteva luni și care îl îndepărtau de familia sa. Nu l-ar deranja să lucreze ca mecanic într-un context militar la început, ca măsură de tranziție înainte de a tăia definitiv cordonul.
Afpa a fost creată după război de către fostul CNR (Consiliul Național al Rezistenței) și este principalul organism de formare profesională din Franța, cu aproape 7.000 de angajați. În urmă cu zece ani, a renunțat la statutul său de lege din 1901 pentru a deveni o instituție publică cu caracter industrial și comercial.
Misiunea sa de serviciu public este de a menține și dezvolta diplomele Ministerului Muncii și de a oferi servicii de sprijin cu Pôle emploi și misiunile locale. "Avem o metodă specială de predare care are ca scop punerea stagiarului într-o situație de lucru pentru a reproduce gestul profesional într-o lume, care reproduce modelul de întreprindere", explică Laurent Cueille, director al site-ului din Montpellier/Saint-Jean-de-Védas.
Pe lângă formarea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, Afpa aduce tineri "în afara circuitului pentru a-i readuce în circuit cu un proiect". Dar Laurent Cueille recunoaște că numărul proiectelor de reconversie profesională "a crescut de la începutul crizei din domeniul sănătății, oamenii își pun întrebări".
Din cei aproximativ o mie de stagiari, care vin aici în fiecare an, 600 sunt persoane în căutarea unui loc de muncă și 400 sunt persoane în curs de reconversie profesională sau care își dezvoltă competențele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News