Potrivit Inspectoratului General pentru Migrație (IGM) al Ministerului Afacerilor Interne, Rizea a fost declarat persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova, pe un termen de 15 ani, potrivit TV8.
Conform procedurilor legale, acesta a fost îndepărtat sub escortă de pe teritoriul național al Republicii Moldova de către personalul specializat al IGM.
Cristian Rizea s-a înscris pe lista Partidului NOI pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Rizea s-a retras după ce s-a stabilit că acesta nu poate rămâne în cursă, deoarece nu deține cetățenie moldovenească valabilă. Acesta anunțase pe 18 octombrie 2021, că și-a înregistrat oficial candidatura. Ulterior, a rămas în afara cursei pentru fotoliul de primar. Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale Bălți a respins candidatura fostului deputat român, după retragerea cetățeniei moldovenești a lui Rizea.
În 2018, Rizea a obținut cetățenia Republicii Moldova, dar în 2020 i-a fost retrasă, pentru că, așa cum informa Președinția condusă pe atunci de Igor Dodon, ar fi fost obținută ilegal. În scurta calitate de cetățean moldovean, Rizea şi-a luat numele de Mihai Cristian Luigi. Rizea nu a fost de acord cu retragerea cetățeniei și a contestat actul în instanță.
În trecut, Cristian Rizea a fost deputat în Parlamentul României, din partea PSD. A rămas fără încrederea partidului, după ce Direcția Națională Anticorupție l-a acuzat de fapte de corupție. În cele din urmă, el a fost condamnat definitiv la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare. Dar, atunci când a fost anunțată decizia finală, nu se mai afla în România.
Ministerul român al Justiției a trimis Moldovei, pe 4 noiembrie 2020, o cerere de extrădare. Cristian Rizea a fost condamnat definitiv, în martie 2019, de Înalta Curte de Casație şi Justiție de la București, la 4 ani şi 8 luni închisoare cu executare pentru trafic de influență, spălare de bani şi influențarea declarațiilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News