Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Fostul deputat român Cristian Rizea, arestat și extrădat în România în această seară: Condamnat la închisoare pentru corupție
WhatsApp
Fostul deputat român, Cristian Rizea, condamnat penal în România pentru corupție, a fost arestat în Republica Moldova. Potrivit surselor TV8, acesta este extrădat chiar în această seară.

Potrivit Inspectoratului General pentru Migrație (IGM) al Ministerului Afacerilor Interne, Rizea a fost declarat persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova, pe un termen de 15 ani, potrivit TV8.

Conform procedurilor legale, acesta a fost îndepărtat sub escortă de pe teritoriul național al Republicii Moldova de către personalul specializat al IGM.

Ex-deputatul PSD Cristian Rizea, condamnat la închisoare cu executare, extrădat de urgență

 

Cristian Rizea s-a înscris pe lista Partidului NOI pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Rizea s-a retras după ce s-a stabilit că acesta nu poate rămâne în cursă, deoarece nu deține cetățenie moldovenească valabilă. Acesta anunțase pe 18 octombrie 2021, că și-a înregistrat oficial candidatura. Ulterior, a rămas în afara cursei pentru fotoliul de primar. Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale Bălți a respins candidatura fostului deputat român, după retragerea cetățeniei moldovenești a lui Rizea.

În 2018, Rizea  a obținut  cetățenia Republicii Moldova, dar în 2020 i-a fost retrasă, pentru că, așa cum informa Președinția condusă pe atunci de Igor Dodon, ar fi fost obținută ilegal. În scurta calitate de cetățean moldovean, Rizea şi-a luat numele de Mihai Cristian Luigi. Rizea nu a fost de acord cu retragerea cetățeniei și a contestat actul în instanță.

În trecut, Cristian Rizea a fost deputat în Parlamentul României, din partea PSD. A rămas fără încrederea partidului, după ce Direcția Națională Anticorupție l-a acuzat de fapte de corupție. În cele din urmă, el a fost condamnat definitiv la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare. Dar, atunci când a fost anunțată decizia finală, nu se mai afla în România.

Ministerul român al Justiției a trimis Moldovei, pe 4 noiembrie 2020, o cerere de extrădare. Cristian Rizea a fost condamnat definitiv, în martie 2019, de Înalta Curte de Casație şi Justiție de la București, la 4 ani şi 8 luni închisoare cu executare pentru trafic de influență, spălare de bani şi influențarea declarațiilor.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel