În luna iunie a acestui an, şeful misiunii FMI pentru România, Jan Kees Martijn, anunţa, într-o conferinţă de presă, că instituţia financiară internaţională şi-a îmbunătăţit prognoza de creştere economică a României la aproximativ 3,5% - 4,5% pentru 2022 şi 2023.
"Am pornit de la o prognoză de 2,2% în primăvară când raportul World Economic Outlook al FMI prezenta o perspectivă rezervată asupra creşterii economice, pe fondul contextului internaţional şi al apropierii de conflictul armat de la graniţa noastră. Şi iată, astăzi, suntem la 4,8% prognoză, iar cele peste două puncte procentuale rectificare pozitivă a prognozei de creştere economică reprezintă o confirmare a abordării corecte pe care Guvernul o are în raport cu situaţia de la nivelul întregii Uniuni Europene. Semnalele bune din partea partenerilor externi sunt validări ale deciziilor de politică fiscal-bugetară şi financiară pe care le luăm de la preluarea mandatului. Traversăm o perioadă de criză şi incertitudine, suntem stat membru, ne aliniem Europei, ne raportăm la regiune şi urmărim evoluţiile externe, dar asigurarea stabilităţii economice se face de aici, de la Bucureşti şi vom continua să facem acest lucru. Reformele cuprinse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă sunt în termenele stabilite şi vor contribui semnificativ la misiunea pe care o avem, la fel şi măsurile de sustenabilitate fiscală, alături de managementul investiţiilor publice şi consolidarea bugetară", a precizat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, potrivit comunicatului citat.
O echipă a Fondului Monetar Internaţional, condusă de şeful misiunii FMI pentru România, Jan Kees Martijn, a efectuat o vizită la Bucureşti, în perioada 30 mai - 10 iunie 2022, pentru analiza anuală a economiei româneşti, cunoscută sub denumirea de Consultare pe Articolul IV.
Reprezentanţii Fiscului şi echipa tehnică a Fondului Monetar Internaţional vor analiza pe parcursul următoarelor două săptămâni care sunt cele mai bune strategii de creştere a conformării voluntare, concluziile întâlnirilor urmând să fie prezentate pe 7 octombrie.
"Am participat în această dimineaţă (luni - n. r.) la şedinţa de deschidere a misiunii de asistenţă tehnică a Fondului Monetar Internaţional în România, alături de reprezentantul FMI, Cameron Smith. Întâlnirile dintre reprezentanţii ANAF şi cei ai FMI vor continua în următoarele două săptămâni, obiectivul fiind identificarea celor mai bune strategii de creştere a conformării voluntare, urmând ca pe 7 octombrie să fie prezentate concluziile întâlnirilor, dar şi un plan de acţiune", a scris pe Facebook preşedintele ANAF, Lucian Heiuş.
Potrivit acestuia, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a obţinut încasări de 246,2 miliarde de lei în primele opt luni din 2022, iar până la finalul anului suma ar urma să ajungă la aproximativ 375,9 miliarde de lei.
"Practic, în opt luni de zile, am reuşit să aducem la bugetul de stat 246,2 miliarde de lei, iar ca urmare a ultimei rectificări bugetare, până la finalul anului, total încasări pe care trebuie să le realizeze ANAF se cifrează undeva în jur de 375,9 miliarde de lei. Dacă ne comparăm cu veniturile realizate anul trecut, în primele opt luni din acest an avem o creştere de 22,4% ca indice nominal şi de de 12,5% ca indice real. Trebuie să ţinem cont de inflaţie, de creşterea economică, de tot ce se întâmplă în economie la un moment dat", a declarat şeful ANAF, duminică, la Digi 24.
Acesta a adăugat că în primele opt luni din 2022 angajaţii ANAF au efectuat peste 23.000 de controale la agenţii economici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News