Potrivit experților FMI deși există creștere economică pe termen mediu aceasta ar putea fi afectată de creșterea dezechilibrelor macroeconomice generate de creșterea cheltuielilor statului, îndeosebi cele legate de aplicarea noii Legi a pensiilor, și de ezitările investitorilor, informează Agerpres.
"Activitatea economică va continua să fie stimulată de consum, însoţit de o inflaţie ridicată şi un deficit de cont curent de peste 5% din PIB în 2019-2020. Creşterea este prognozată să încetinească pe măsură ce investiţiile productive au slăbit ca urmare a regreselor înregistrate de reformele structurale iar impulsul fiscal se va diminua în timp", se arată în raportul FMI.
Un alt risc este cel presupus de anul electoral care va afecta implementarea reformelor structurale.
”Rezultatul alegerilor europarlamentare și al referendumului împotriva corupției par să fi oprit impulsul către schimbări suplimentare ale legilor justiției și codurilor penale, care vor reduce tensiunile cu Comisia Europeană și vor îmbunătăți percepția piețelor (…) Ciclul electoral încărcat ar putea contribuiu la imprectibilitatea deciziilor, o sursă principală a nesiguranței afacerilor și pieței în ultimii ani”, se mai arată în raport.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News