„În sfârșit a fost luată decizia ca o parte dintre băncile rusești să fie excluse din SWIFT. Ar trebui ca TOATE să fie excluse”, potrivit lui Florin Cîțu, președintele PNL și fost mnistru de finanțe, într-un mesaj publicat duminică dimineață pe contul de Facebook.
„Foarte important: banca națională a Rusiei nu mai are acces la activele sale din străinătate. DAR, pentru a avea afect, aceste măsuri trebuie implementate de fiecare țară în parte URGENT. Este partea cea mai importantă: idenficarea tuturor surselor de finanțare care ajung la Moscova și blocate”, a adăugat Florin Cîțu.
„România trebuie să implementeze rapid aceste măsuri și să blocheze orice sursă de finanțare, mai ales de la buget, pentru companiile deținute de ruși”, a conchis Florin Cîțu.
Acest lucru va împiedica băncile să facă operațiuni în străinătate și vor bloca exporturile și importurile rusești, a spus șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Rusia se bazează pe sistemul SWIFT pentru exporturile de petrol și gaze.
Acest lucru va împiedica băncile să facă operațiuni în străinătate și vor bloca exporturile și importurile rusești, a spus șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
De asemenea, SUA și UE, alături de Franța, Germania, Italia, Marea Britanie și Canada, vor impune restricții „care să împiedice Banca Centrală Rusă să-și folosească rezervele internaționale pentru a diminua impactul sancțiunilor”, se arată într-o declarație comună.
De asemenea, vor fi luate lua măsuri pentru a limita „pașapoartele de aur”, care ar permite „rușilor bogați conectați la guvernul rus” să devină cetățeni ai țărilor semnatare și să aibă astfel acces la sistemele financiare.
Țările semnatare au anunțat și înființarea unui „grup operativ transatlantic” care să se asigure că sancțiunile rămân eficiente. Acest grup va identifica și îngheța activele persoanelor și companiilor sancționate.
Măsurile vor fi puse în aplicare în zilele următoare.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News