În octombrie, miniştrii Agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord, după lungi negocieri, asupra unei reforme a noii Politici Agricole Comune (PAC), destinată să ţină cont mai mult de provocările climatice asupra mediului înconjurător. În centrul discuţiilor a figurat sistemul "eco-schemelor", propuse de Comisia Europeană pentru a "înverzi" agricultura europeană prin remunerarea serviciilor făcute mediului înconjurător de către fermieri.
Contribuţia sectorului agriculturii la emisiile de gaze cu efect de seră din UE este de aproximativ 10%, iar obiectivul blocului comunitar îl reprezintă zero emisii până în 2050.
Politica agricolă va absorbi 387 miliarde de euro din viitorul buget UE, pentru perioada 2021-2027, cheltuielile în agricultură fiind împărţite între plăţile directe pentru fermieri şi alte măsuri de sprijin pentru dezvoltarea rurală.
Negociatorii UE dezbat intens dacă să cheltuiască 20% sau 30% din plăţile pentru fermieri pe programe de protejare a mediului. Joi, Comisia Europeană a anunţat ce ar putea include "eco-schemele".
Printre sugestiile Executivului comunitar se află agricultura ecologică, folosirea aditivilor pentru furaje pentru a reduce nivelul de metan - un gaz de seră puternic - emanat de animale şi stocarea carbonului în sol.
Asociaţia fermierilor europeni Copa Cogeca a salutat sugestiile, dar a avertizat că "trebuie menţinut caracterul voluntar pentru fermieri al acestor potenţiale practici, propuse de Comisia Europeană".
Sugestia Executivului comunitar de a-i plăti pe fermieri pentru îmbunătăţirea "condiţiilor în care trăiesc animalele va ajunge să fie percepută ca o subvenţie ascunsă pentru sectorul creşterii animalelor, intens poluator", a afirmat Celia Nyssens, de la Biroul European de Mediu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News