Cecilia Laszlo suferea de un murmur sistolic. Minora de numai opt ani a fost operată în luna septembrie la spitalul din Strasbourg pentru montarea unei proteze. Operația părea să fi fost un succes, deoarece fetiţei i s-a permis să se întoarcă acasă două zile mai târziu după intervenţie.
Micuţa s-a trezit într-o dimineaţă în casa familiei, din Mittersheim, Pays de Sarrebourg.
„Acasă, totul a mers bine”, spune tatăl, potrivit Republicain Lorrain. "Dar nu am avut instrucțiuni, nu a existat nici o monitorizare. Dimineața a cerut micul dejun în pat. Avea un apetit bun. La prânz, cerut un cordon bleu ... A înghițit trei guri, înainte de a se simți rău. „Și-a pus mâna pe piept și i-a spus mamei că o doare”, își amintește tatăl.
Cecilia a rămas fără aer şi şi-a pierdut pentru scurt timp conștiința. Părinţii, panicaţi, sună după ajutor. Au sosit pompierii ,urmați de o echipă medicală de urgență.
"Le-am spus că este nevoie de un elicopter pentru a fi operată de urgență!" exclamă tatăl. "Dar nu m-au ascultat. Știam că asta era singurul lucru de făcut și că, dacă avea să-i efectueze resuscitarea, i-ar înrăutăți starea".
Cecilia Laszlo nu a fost transferată. Starea sa s-a deteriorat rapid până la moarte.
Devastați, părinții săi nu înțeleg de ce nu au fost auziți.
„A fi fost necesar să punem din nou proteza la locul său", mai spune tată. "În schimb, au chemat jandarmii să mă țină departe ... ”
Îndureraţi, cuplul au repatriat trupul micuţei în România, unde au înmormântat-o. Imediat ce s-au întors în Franţa, familia a depus o plângere împotriva tuturor cadrelor medicale implicate, de la medicul care a operat-o pe Cecilia, până la echipajul medical care a refuzat transferul.
Potrivit avocatului familiei, Xavier Iochum, urmărirea penală a Tribunalului Grande Instance din Metz se pregătește să deschidă o anchetă judiciară pentru a înțelege cum a murit copilul soţilor Laszlo.
„Este un dosar anormal", susţine avocatul Xavier Iochum. Informațiile judiciare vor face posibilă determinarea lanțului de cauzalități și a posibilelor responsabilități”. Rapoartele de expertiză ar trebui să stabilească dacă au fost comise erori în timpul intervenției serviciilor de urgență sau în timpul operației pe cord efectuată cu două zile mai devreme.
Spitalul din Sarrebourg nu a oferit niciun comentariu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News