Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Fermierii din Ungaria cultivă tot mai mulți măslini spanioli: "Se descurcă foarte bine"
WhatsApp
Ungaria devine terenul propice pentru măslinii spanioli afectați de încălzirea globală.
Măslini în Ungaria (Foto: Freepik)

Viticultorul Csaba Torok, care a început să cultive măslini pe pantele însorite ale unor dealuri din sudul Ungariei, în apropiere de Lacul Balaton, crede că arborii săi aduşi din sudul Europei şi-au găsit cu succes o nouă casă, pe măsură ce clima de pe continentul nostru se încălzeşte, informează Reuters.

Csaba Torok, în vârstă de 55 de ani, a primit primii săi trei măslini din Spania în anul 2018. Doi dintre ei au murit îngheţaţi în prima iarnă petrecută în Ungaria, însă unul a supravieţuit, ceea ce l-a făcut pe acest viticultor să cumpere aproximativ alţi 200 de măslini în anii următori pentru a îi planta în podgoria sa din Hegymagas, situată pe o colină vulcanică cu pante însorite, precipitaţii abundente şi soluri fertile.

"Văd aceşti arbori ca pe o parte integrantă a peisajului viitor de aici", a declarat el în timp ce recolta măsline alături de prieteni, remarcând totodată că microclimatul local devine tot mai potrivit pentru măslini.

El îşi duce măslinele recoltate manual în ţara vecină Slovenia, unde este produs uleiul său de măsline, pe care îl vinde apoi cu 4.500 de forinţi (12,35 dolari) per 0,1 litri.

Pe măsură ce Europa este lovită tot mai frecvent de secete şi de valuri de căldură devastatoare, zonele în care măslinii pot să prospere par să migreze spre nord, a declarat el.

Iernile din Ungaria au devenit tot mai blânde în ultimii ani. Europa este continentul cu cea mai rapidă încălzire la nivel mondial, a anunţat Agenţia Europeană de Mediu luna trecută, şi se confruntă cu un risc mai mare de secetă în regiunile sale sudice.

Spania, care furnizează în general aproximativ 40% din producţia globală de ulei de măsline, a avut recolte slabe de măsline în ultimii doi ani din cauza valurilor de căldură şi a secetei prelungite, dublând preţurile uleiului de măsline, care au ajuns astfel la niveluri record.

Săptămâna trecută, ministrul spaniol al Agriculturii a declarat că primele estimări pentru recolta din acest an au indicat o redresare, în contextul în care producţia de măsline pentru sezonul 2024-2025 a fost prognozată la 1.262.300 de tone, în creştere cu 48% în raport cu recolta precedentă.

"Atmosferă mediteraneeană"

 

În sudul Ungariei, lângă oraşul Pecs, Gabor Stix experimentează şi el de mai mulţi ani cu o plantaţie de măslini, cultivând pomi pentru vânzare. El se aşteaptă ca toţi puieţii obţinuţi în acest an să fie vânduţi până în martie.

"Arborii de măslini iubesc acest climat. Unii ar putea crede că Ungaria nu este potrivită pentru producţia de măsline, dar este potrivită", a adăugat Gabor Stix.

Chiar şi mai la nord de Ungaria, în Slovacia, oamenii au început să cumpere măslini pentru ca grădinile lor să capete "o atmosferă mediteraneeană". În satul Iza, proprietarul unui centru de grădinărit, Istvan Vass, a importat în acest an 25 de camioane cu măslini din Spania, pe care îi vinde cu 300-500 de euro bucata.

În timp ce clienţii vin să îşi aleagă măslinii, Istvan Vass îi avertizează că, în prima iarnă, pomii ar putea fi afectaţi din cauza temperaturilor sub zero grade Celsius, dar acoperirea lor cu folii de plastic îi ajută să supravieţuiască.

"Există o mulţime de măslini plantaţi afară în grădini şi se descurcă foarte bine", a spus el, potrivit sursei citate de Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel