Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Factura la gaze crește din nou în Spania. Guvernul a majorat TVA-ul la 21%
WhatsApp
Consumatorii din Spania vor plăti facturi mai mari la gaze naturale, începând de la 01 aprilie, după ce guvernul a decis creșterea TVA-ului de la 10 la 21%. TVA-ul la energie electrică rămâne neschimbat. 

Odată cu sosirea primăverii și finalul sezonului de încălzire, consumatorii spanioli se confruntă cu o nouă creștere a facturilor la gaze. Majorarea operată de la 01 aprilie vine odată cu modificarea nivelului de TVA de la 10% la 21%, conform unei decizii guvernamentale de eliminare graduală a ajutoarelor pentru energia electrică, adoptate pentru a gestiona criza din 2022.

Cu toate acestea, pentru gospodăriile care au contractat tariful de ultimă instanță (TUR), reglementat de stat, creșterea va fi mai mică, întrucât prețul gazului pe piața liberă a scăzut în trimestrul anterior. Tariful fix al facturii rămâne neschimbat, dar cel variabil va înregistra o scădere, relatează publicația 20 Minutos.

Această majorare a TVA-ului pentru gaz este a doua de la finalul anului trecut și este parte a planului guvernamental de eliminare a ajutoarelor fiscale introduse în 2022 pentru a sprijini gospodăriile și companiile în fața crizei prețurilor la energie. Guvernul a decis să revină la TVA-ul normal de 21% începând cu 1 aprilie, după ce a stabilit temporar un nivel redus de 10% la 1 ianuarie.

Această creștere a TVA-ului va afecta toate contractele - fie ele pe piața liberă sau reglementată -, cu excepția celor care au contractat TUR, care vor experimenta o scădere a costurilor. Acest lucru se datorează revizuirii trimestriale efectuate de Guvern pentru perioada 1 aprilie - 30 iunie, în urma fluctuațiilor prețului gazului pe piața en-gros.

Pe termen scurt, scăderea prețului gazului în al doilea trimestru va aduce o ușoară reducere a costurilor pentru consumatorii cu contracte reglementate. Termenul fix rămâne neschimbat, însă termenul variabil, legat de consum, va scădea. Astfel, pentru TUR 1, acesta va fi de 4,39 cenți/kWh, față de 5,11 cenți/kWh în trimestrul anterior.

Aceste ajustări vin în contextul în care Guvernul spaniol reevaluează tarifele reglementate la fiecare trei luni, în funcție de variațiile prețului gazului pe piața en-gros. 

TVA la energie electrică rămâne la 21%

 

În contrast cu majorarea TVA-ului pentru gaz, care va avea loc începând cu 1 aprilie, TVA-ul pentru electricitate va rămâne la 21% în luna aprilie. Această stabilizare vine ca urmare a menținerii prețului mediu sub nivelul de 45 de euro/MWh pe parcursul lunii martie. De fapt, începutul lunii aprilie aduce cu sine un nivel al prețurilor la minime istorice. Timp de trei ore, între orele 14:00 și 17:00, prețul pe megavat/oră pe piața en-gros va fi de -0,01 euro, adică în teritoriu negativ. Această situație este în principal rezultatul furtunii Nelson, care a adus ploi abundente și, mai ales, vânt, favorizând producția la capacitate maximă a energiei regenerabile. Acestea sunt două dintre cele mai ieftine modalități de generare a energiei, care conduc la o scădere semnificativă a prețurilor.

Cu toate acestea, chiar și cu această excepție în orele menționate, impactul asupra creșterii generale a prețurilor nu a întârziat să apară, iar creșterea inflației până la 3,2% în luna martie se explică în mare măsură prin creșterea prețului electricității, via impozit.

 

------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:

-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel