Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Evaziunea fiscală în Italia a ajuns la 83 de miliarde de euro. Guvernul Meloni, gata să ia măsuri dure
WhatsApp
În 2021, evaziunea fiscală din Italia a prejudiciat bugetul statului cu aproximativ 83,6 miliarde de euro. În 2016, suma era cu 24 de miliarde mai mare. Elementul care cântărește cel mai mult este subfacturarea, împreună cu munca le negru. Economia subterană italiană valorează 173 de miliarde de euro, 9,5% din PIB.
Evaziunea fiscală în Italia a ajuns la 83 de miliarde de euro. Guvernul Meloni, gata să ia măsuri dure. Sursa - Pexels

Datele privind evaziunea fiscală au fost comunicate de Ministerul Economiei într-o actualizare a Raportului privind economia  și evaziunea fiscală. Cele 83,6 miliarde sunt așa-numitul decalaj fiscal, adică diferența dintre cât s-ar aștepta statul să colecteze și cât a încasat efectiv.

În 2021, mai exact, bugetul a fost prejudiciat cu 73,2 miliarde de euro din venituri fiscale și 10,4 miliarde de euro din contribuții. Pentru un total de 83,6 miliarde de euro. O cifră uriașă, care însă este mai mică decât anul precedent: cu 2,7 miliarde mai puțin decât în ​​2020, în scădere de 3,1%. Desigur, 2020 cu impactul pandemiei a fost un an foarte special din punct de vedere economic. Din 2016 până în 2021, evaziunea fiscală a scăzut cu până la 24 de miliarde de euro, scrie fanpage.it.

 

Economia subterană a „repornit” după pandemie

 

În următorii ani se va înțelege dacă noile măsuri ale guvernului Meloni, care a decis să inaugureze o relație de „încredere și colaborare” între cetățeni și autoritățile fiscale, se va ajunge la continuarea sau încetinirea acestui declin. Pentru 2024, reforma fiscală include intervenții precum concordarea pe doi ani cu creditorii, conformarea în colaborare pentru companiile mari, dar și noi sisteme de efectuare a verificărilor folosind inteligența artificială.  

În general, economia subterană a „repornit”  după pandemie: valoarea sa a ajuns la 173,9 miliarde de euro, cu 16,5 miliarde mai mult decât în ​​2020. Economia subterană a fost egală cu 9,5% din PIB-ul italian, la fel ca în 2020.  

Privind sectoarele individuale, economia subterană a scăzut ușor (-1,2 puncte procentuale) în diverse domenii care sunt în mod normal critice din acest punct de vedere: agricultură, construcții, comerț, transporturi, cazare și alimentație. Evaziunea, însă, a crescut (+1,2 puncte procentuale) în rândul serviciilor profesionale, științifice, tehnice și de sprijin pentru afaceri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Economie Vezi toate articolele
pixel