Publicitate
Soarta livrărilor de gaze din Rusia către Europa e incertă, după ce, luni, rușii au oprit conducta Nord Stream 1 pentru lucrări de mentenanţă. În aceste condiții, toată Europa încearcă să ia măsuri pentru a economisi resursele și pentru a-și umple depozitele de gaz. Nimeni nu trebuie să înghețe, dar germanii trebuie să își schimbe comportamentul în privința energiei. Declarația a fost făcută de ministrul german al Economiei, în contextul în care Europa se confruntă cu spectrul raționalizărilor de gaz și curent, potrivit Știrile TVR.
În Italia, guvernul începe o campanie de recomandări către populație pentru a economisi apa și gazul.
"Conform specialiștilor, dacă s-ar reduce cu un grad temperatura în casă, iar caloriferele ar fi închise timp de o oră în fiecare zi, atunci o familie ar putea economisi 180 de euro pe an la facturi. Măsuri drastice ar putea fi luate doar în cazul unei reale crize de gaz. În această situație, s-ar putea ajunge la tăierea iluminatului public și să se renunțe la iluminarea monumentelor, dar și a unor clădiri publice, iar localurile s-ar putea închide mai devreme", potrivit corespondentului TVR în Italia, Alberta Forgiarini.
Livrările Gazprom către Italia au scăzut semnificativ în ultimele săptămâni, iar depozitele de gaze sunt la circa 64% din capacitatea de stocare.
Spania a devenit exportator de gaz pentru Europa datorită capacității uriașe de stocare a gazului lichefiat adus pe cale maritimă și a instalației de regazificare.
Teresa Ribera, ministrul pentru Tranziție Ecologică și Provocare Demografică: "Diversificarea provenienței gazului și capacitatea de integrare a gazului prin intermediul stațiilor de regazificare ne pune într-o poziție avantajoasă. Capacitatea de stocare subterană în depozitele stațiilor de regazificare este la cel mai înalt nivel din istorie".
Cu toate acestea, și pe spanioli îi așteaptă economii drastice la capitolul energie.
"Se anunță o iarnă grea pentru spanioli. Guvernul pregătește o serie de măsuri și recomandări pentru ca populația să facă economie la gaz și energie. În document sunt prevăzute inclusiv închiderea și izolarea ferestrelor sau neîncălzirea camerelor neutilizate din locuință", transmite Oana Dobrescu, corespondent TVR în Spania.
În comparație cu alte state, Franța, care importă gaze cel mai mult din Norvegia, e dependentă de gazul rusesc în proporție de doar 17%. Dar, după cum anunță noul guvern, Hexagonul vrea să fie complet independent.
"Franța se pregătește pentru oprirea livrărilor de gaze din Rusia. În acest context, ministrul Economiei, Bruno Le Maire, vorbește despre faptul că Franța are nevoie de o strategie pentru a deveni independentă din punct de vedere energetic și să nu mai depindă de nimeni", potrivit Mihaelei Antoche, corespondent TVR în Franţa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News