Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Euractiv: Vladimir Putin, agent secret CIA? „Războiul său din Ucraina dăunează Rusiei mai mult decât cel mai puternic adversar“
WhatsApp
Potrivit propagandei ruse, ultimul preşedinte al URSS, Mihail Gorbaciov, şi primul preşedinte al Rusiei, Boris Elţin, erau agenţi CIA însărcinaţi cu distrugerea . Deşi dezminţită de serviciul de afaceri externe al UE, această „poveste“ este încă valabilă în anumite părţi ale societăţii ruse. Jurnalista Euractiv,  Georgi Gotev, mergând pe aceleași paralele, afirmă că astfel ar putea Putin să fie un agent al CIA, prin acțiunile sale recente punând umărul la distrugerea a Rusiei.

Vladimir Putin ar fi un veritabil atu pentru CIA, deoarece războiul său din Ucraina afectează Rusia mai mult decât ar fi visat vreodată cel mai aprig adversar al său. Afirmațiile au fost făcute de jurnalistul de origine bulgară și belgiană Georgi Gotev pentru Euractiv.com.

Potrivit lui Gotev, care analizează propaganda rusă, Gorbaciov și Elțîn au fost agenți CIA însărcinați cu distrugerea URSS. „Această narațiune, deși dezmințită de serviciul de afaceri externe al UE, încă mai rezistă în anumite părți ale societății rusești; ultimul președinte al URSS și primul președinte al Rusiei sunt acuzați că au făcut rău patriei, primul pentru că a capitulat în Războiul Rece fără să lupte, iar al doilea pentru că ar fi permis SUA să sărăcească Rusia de o mare parte din bogățiile sale“, consideră Gotev.

„Urmând o astfel de logică dubioasă, am putea spune că Putin este posibil să fie un activ al CIA, deoarece războiul său din Ucraina dăunează Rusiei mai mult decât ar putea visa vreodată să îi provoace cel mai puternic adversar al său (fără a folosi arme nucleare)“, mai spune jurnalistul de origine bulgară.

Vladimir Putin, agent secret CIA?

 

Prin atacarea Ucrainei, Rusia lui Putin a provocat moartea prematură a vastei sale rețele de agenți de influență plătiți în întreaga UE, în primul rând în Germania, dar în toate țările. Având în vedere trecutul lui Putin în KGB-ul din Germania și efortul considerabil de a construi o astfel de rețea vastă de-a lungul deceniilor, o astfel de derută seamănă cu o înaltă trădare.

Situația este poate mai gravă în termeni militari. Rusia și-a făcut evidentă în fața lumii impotența militară, în timp ce Occidentul și-a întărit masiv flancul estic. NATO, pe care francezul Emmanuel Macron îl numise "mort cerebral" în 2019, este viu și nevătămat. Foste țări neutre privesc spre aderarea la alianță, în timp ce statele membre NATO cheltuiesc miliarde pentru achiziții de apărare. O mare parte din acești bani merg către SUA, principalul adversar al Rusiei. Ne putem imagina complexul militar-industrial american, așa cum îl numește Rusia, spunând: "Mulțumesc, domnule Putin!".

În plus, Europa caută acum să pună capăt dependenței sale de gazul rusesc prin conducte, orientându-se în principal către GNL din SUA (dar nu numai pentru că nu există suficient pentru a înlocui livrările rusești). Și tocmai Rusia lui Putin este cea care a făcut acest cadou inamicului său. Fără război, Rusia ar fi continuat să primească 1 miliard de euro pe zi de la țările UE pentru gazul său. Acum, acest venit se va usca.

Euractiv: „Războiul său din Ucraina dăunează Rusiei mai mult decât cel mai puternic adversar“

 

Nu în ultimul rând, SUA par să dețină informații excelente despre intențiile Kremlinului, ceea ce pare să indice că folosesc "HUMINT", sau informații umane, în locuri înalte din Moscova: posibil o cârtiță la nivel înalt. Acest lucru nu a fost niciodată cazul în timpul Războiului Rece, își amintesc experții.

Se pare că Putin este obsedat de trădători și asasini în anturajul său. Astfel, scurgerea de informații sensibile de la Kremlin este și mai puțin probabilă. Dar SUA au fost capabile să prevadă invazia și, probabil, să preîntâmpine mișcările periculoase ale Kremlinului, cum ar fi utilizarea armelor chimice.

„Nu credem că Putin este un agent al CIA, la fel cum Gorbaciov sau Elțîn nu și-au trădat țara. Dar Gorbaciov și Elțîn vor rămâne în istorie ca politicieni care au acționat în mod responsabil în vremuri dificile. Putin, însă, va fi ținut minte ca fiind cel care și-a ruinat țara când perspectivele Rusiei erau de fapt încă bune“, conchide Gotev.

 


(DISCLAIMER: Toate opiniile din această rubrică reflectă punctul de vedere al autorului, nu al rețelei EURACTIV Media or ȘtiriDiaspora.ro).

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel