Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Englezii, revoltați după ce românii care au abuzat sute de copii au fost achitați de instanță: "Am trimis camioane de probe"
WhatsApp
Oficialii britanici care au condus în Marea Britanie ancheta în care sute de copii români au fost trimiși la cerșit și puși să fure se arată dezamăgiți de faptul că justiția din România a decis să-i achite pe toți inculpații. Anchetatorii britanici spun că au trimis TIR-uri încărcate cu probe și nu-și explică un astfel de deznodământ. 

Bernie Gravett, cel care a condus ancheta "Țăndărei" în Marea Britanie, a declarat pentru BBC că a văzut personal „încărcarea în camioane" a dovezilor trimise oficialilor români încă din anul 2010.

"Știu că dovezile sunt acolo, le-am văzut cu propriii mei ochi ...", a declarat Gravett. 

"Am anchetat 120 de persoane din Marea Britanie pentru trafic de copii, neglijare a copiilor, exploatare a copiilor, spălare de bani, fraude și o serie de alte infracțiuni. Cu toate acestea, România nu a condamnat o singură persoană în acest caz," a continuat acesta. 

Potrivit Europol, pentru prinderea inculpaților s-au constituit echipe mixte compuse din poliția metropolitană din Londra, precum și forțe ale Poliției Naționale Române. 

Operațiunea care a început în 2010 a implicat 300 de polițiști români și britanici și aproximativ 30 de percheziții, relatează AFP.

După un raid în Ilford, în estul Londrei, 28 de copii cu vârste cuprinse între trei și 17 ani au fost ridicați și plasați în custodie, unde puteau beneficia de protecție din partea autorităților britanice.

Toți banii erau trimiși la Țăndărei

 

La vremea respectivă, poliția engleză spunea că banii obținuți de copii din infracțiunile comise în Londra erau trimiși în România pentru finanța stilurile de viață luxoase din Țăndarei.

Silvia Tabusca, coordonatorul Programului de securitate umană la Centrul European pentru Educație Juridică și Cercetare, a spus pentru BBC că acest caz a reprezentat un „eșec imens" al sistemului de justiție din România.

"Vorbim, pe de o parte, despre un grup extrem de vulnerabil de oameni care trebuie protejați, un grup foarte mare de copii romi. Pe de altă parte, aceasta este un grup de crimă organizată transfrontalieră care pune în pericol întreaga securitate a Europei ," a mai spus aceasta.

Achitarea, dată de instanță la nouă ani de la arestarea bărbaților, a determinat o serie de ONG-uri să ceară organismelor internaționale să „amintească României de responsabilitățile sale" în ceea ce privește traficul de persoane, relatează BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel