Vizita sa are loc după o lungă perioadă de tensiuni cauzate de amintirile contradictorii ale sângerosului război de independență al Algeriei.
Algeria și-a rechemat ambasadorul la Paris la sfârșitul anului trecut din această cauză. Însă, de atunci, ambele țări și-au manifestat dorința de a reveni la normal.
Potrivit Palatului Elysée, președintele Macron a "făcut alegerea de a orienta această vizită spre viitor... și de a pune bazele unei relansări a relațiilor". El călătorește cu o delegație de 90 de persoane, formată din miniștri, oameni de afaceri și personalități sportive,
Tensiunile diplomatice s-au încordat în octombrie anul trecut, când a acuzat "sistemul politico-militar" aflat la putere că "profită de amintirile" [războiului] pentru a-și justifica existența.
Cu o lună înainte, Franța a înfuriat Algeria - precum și Marocul - prin reducerea drastică a numărului de vize de călătorie pe care le eliberează. Acest lucru a fost un răspuns la afirmațiile conform cărora ambele țări nord-africane obstrucționau repatrierea cetățenilor aflați ilegal în Franța.
Vezi și: Germania. Guvernul anunţă măsuri de economisire a energiei, pentru reducerea consumului de gaze
Analiștii spun că liderul francez va fi presat să facă o declarație publică care să recunoască preocupările algerienilor cu privire la modul în care este amintit războiul de independență. Dar ei spun că obiectivul principal al vizitei va fi crearea condițiilor pentru o cooperare mai strânsă în ceea ce privește problemele economice și de securitate urgente.
"Nu vii cu o delegație atât de numeroasă - inclusiv miniștrii de externe, de apărare, de economie și de interne - și stai două zile, dacă tot ce ai de gând să discuți este trecutul", spune Hasni Abidi, director al Centrului de Cercetare pentru Lumea Arabă și Mediterană, cu sediul la Geneva.
Cu rezervele sale vaste de petrol și gaze - o mare parte din ele încă neexploatate - și cu gazoductele care o leagă de Italia și Spania, Algeria se află într-o poziție "nu pentru a înlocui Rusia, dar cu siguranță pentru a ajuta Europa cu aprovizionarea cu energie pe termen mediu", spune el.
"Dar pentru asta are nevoie de investiții".
Dincolo de agenda convențională de discuții cu președintele gazdei, Abdelmadjid Tebboune, și de vizite la monumente comemorative, Macron se va întâlni, de asemenea, cu tineri antreprenori în capitală. Apoi, vineri, în orașul Oran, situat în vestul țării, va vizita un magazin de discuri renumit ca centru al muzicii tradiționale algeriene Rai și va asista la o demonstrație de breakdance.
Vezi și: Macron îi atenţionează pe francezi în legătură cu ''sfârşitul abundenţei'' şi al ''lipsei de griji''
În luna mai, președintele Tebboune a semnat la Roma un contract major în baza căruia Algeria va crește puternic exporturile de gaz și electricitate către Italia, iar experții spun că această afacere a șocat Franța și a determinat-o să reevalueze importanța Algeriei.
În ciuda legăturilor istorice și familiale dintre cele două țări, Franța nu mai este principalul partener comercial al Algeriei, fiind înlocuită de mult timp de China.
În ceea ce privește problemele de securitate, Franța este afectată de retragerea sa din Mali, unde a condus lupta împotriva grupurilor jihadiste din Sahel.
Orice nouă strategie care va apărea va trebui să fie condusă în coordonare cu Algeria, care, prin mărimea sa, este un actor inevitabil în conflictul din Mali, precum și în Libia, la fel de instabilă.
Dar analiștii spun că ar fi greșit să vedem Franța venind cu căciula în mână în Algeria, care are nevoie de ajutor din partea fostei sale colonii.
„Algeria are nevoie de investiții franceze pentru a-și dezvolta sectorul energetic. Dar, în plus, Franța oferă Algeriei credibilitate.”, spune Hasni Abidi.
"Algeria are relații istorice excelente cu Rusia. Dar, după invazia Ucrainei, nu vrea să apară ca un agent al Moscovei sau ca parte a unei axe rusești a răului.", conform BBC.
Prin relansarea relațiilor cu Franța, susține el, Algeria poate arăta că este o parte respectabilă a comunității internaționale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News