Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Elveția. Declarația finală a summitului privind pacea în Ucraina a fost aprobată de 80 de țări. Odobescu: ”România susține formula de pace a președintelui Zelenski”
WhatsApp
Summitul internațional pentru pace în Ucraina, organizat la Burgenstock, Elveția, s-a încheiat. Dar 80 din cele 93 de state participante au semnat declarația finală. România a pledat ferm pentru formula de pace propusă de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Sursă foto: Facebook - Luminița Odobescu

Summitul de pace în Ucraina de la Burgenstock, Elveția, s-a încheiat cu o declarație finală aprobată de doar 80 din cele 93 de state participante, conform unei liste publicate de gazdele elvețiene duminică.

Printre țările care nu au susținut declarația se numără șase state din grupul G20 al principalelor economii ale lumii - Brazilia, Mexic, Arabia Saudită, Africa de Sud, India și Indonezia.

De asemenea, Armenia, Bahrain, Thailanda, Libia, Emiratele Arabe Unite, Columbia și Vaticanul nu au semnat documentul.

România a susținut ferm formula de pace propusă de președintele ucrainean Volodimir Zelenski în cadrul Summitului Global pentru Pace. Luminița Odobescu, ministrul Afacerilor Externe, a subliniat că evenimentul a reunit peste 100 de state și organizații internaționale din întreaga lume, demonstrând un interes generalizat pentru găsirea unei soluții bazate pe respectarea Cartei ONU și a dreptului internațional.

”Am prezentat rolul foarte important al României”

 

"Am participat, ieri şi astăzi, la Summitul Global privind pacea în Ucraina, găzduit de Elveţia, la Buergenstock. Evenimentul a fost organizat la solicitarea preşedintelui Zelenski, iar la lucrările summitului s-a înregistrat o largă participare internaţională - peste 100 de state şi organizaţii internaţionale de pe toate continentele. Este un eveniment important, considerat de succes prin participarea largă şi prin acordul statelor participante, că acest proces, care este de altfel la început, trebuie să se bazeze pe Carta ONU şi pe dreptul internaţional.

Au fost discutate trei teme prioritare de pe agenda Ucrainei, în cadrul formulei de pace prezentate de preşedintele Zelenski, şi anume securitatea nucleară, securitatea alimentară şi aspectele umanitare. Practic, au fost discutate în detaliu principiile care să stea la baza unei viitoare păci.

Evident, este un proces de durată, dar faptul că au fost foarte mulţi participanţi de pe toate continentele arată interesul ţărilor de a găsi soluţii şi faptul că ordinea internaţională bazată pe reguli rămâne un fundament important al relaţiilor internaţionale", a precizat Luminiţa Odobescu.

Ministrul român a prezentat, la summitul din Elveţia, eforturile şi investiţiile făcute de ţara noastră pentru tranzitul cerealelor din Ucraina, relatează Agerpres. 

"Am participat la panelul dedicat securităţii alimentare, foarte important din perspectiva eforturilor pe care România le face pentru a sprijini Ucraina, inclusiv în ceea ce priveşte tranzitul de cereale. Am prezentat rolul foarte important al României, investiţiile pe care autorităţile naţionale le-au făcut pentru facilitarea exporturilor de cereale ucrainene şi, de asemenea, eforturile pe care le depunem împreună cu Bulgaria şi Turcia pentru asigurarea circulaţiei în Marea Neagră, prin acordul de deminare semnat de cele trei state", a precizat oficialul român.

România consideră că "aşa-zisa formulă de pace" a Rusiei este necredibilă.

"Aşa cum este cunoscut, România a susţinut de la început formula de pace a preşedintelui Zelenski. Am spus întotdeauna că, practic, orice pace durabilă, justă şi cuprinzătoare în Ucraina nu poate fi obţinută decât pornind de la Carta ONU şi de la principiile dreptului internaţional. Printre aceste principii fundamentale se numără asigurarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, dar şi dreptul suveran al statelor de a-şi decide liber şi independent politica internă şi externă. Suntem la începutul unui proces lung, de durată.

Este un succes pentru că au participat foarte multe state, dar acest proces va continua şi cu celelalte puncte din formula de pace a preşedintelui Zelenski şi, ceea ce este în egală măsură important, este de a prezenta în continuare ceea ce face Rusia, pentru că Rusia a venit recent cu aşa-zisă formulă de pace, care este necredibilă, iar pentru noi, statele din jurul Ucrainei, este important ca să explicăm, încă o dată, că acţiunile Rusiei sunt îndreptate împotriva securităţii regionale, împotriva dreptului umanitar şi nu trebuie să credem ce spune Rusia, trebuie să ne uităm la acţiunile pe care Rusia le face permanent, respectiv atacurile permanente, masive, asupra civililor şi asupra infracţiunii civile", a mai declarat ministrul Luminiţa Odobescu.

Reamintim că la solicitarea Kievului, sâmbătă a avut loc la Buergenstock, Elveția, o conferință internațională dedicată păcii în Ucraina, cu scopul de a iniția pașii necesari pentru deschiderea negocierilor de pace în conflictul generat de Rusia în Ucraina. La summit au participat șefi de stat și de guvern, precum și alți înalți reprezentanți din aproximativ 100 de țări și organizații internaționale. Rusia nu a fost inclusă în lista invitaților.

-----------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel