Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Elveția anunță scenariul care a speriat mapamondul: Alimentarea cu energie electrică ar putea fi oprită, la iarnă
WhatsApp
Elveţia ia în calcul posibilitatea de a apela la întreruperi în alimentarea cu energie electrică timp de până la patru ore, la iarnă, în cazul agravării actualei crize energetice cu care se confruntă Europa, derivată din războiul din Ucraina şi posibila oprire a furnizărilor de gaze din Rusia, au semnalat miercuri responsabili guvernamentali şi ai companiilor de electricitate, relatează agenţia EFE. 

Măsura va fi cea mai drastică şi ultima care se va aplica în cadrul planului de urgenţă explicat miercuri de directorul Asociaţiei companiilor elveţiene de electricitate VSE, Michael Frank, într-o conferinţă de presă organizată împreună cu responsabili ai Oficiului Federal al Energiei, pentru a analiza criza în aprovizionare cu care se confruntă Europa.

Într-o primă fază se vor solicita măsuri de economisire voluntare, prin intermediul unei campanii de conştientizare ce va demara în august, dar, dacă situaţia o va cere, se va continua cu reducerea consumului de electricitate mai puţin esenţial, precum iluminatul magazinelor sau al spaţiilor publice pe timpul nopţii.

Elveția anunță scenariul care a speriat mapamondul

 

În a treia fază se va impune la circa 30.000 de companii să reducă cu până la 30% consumul de electricitate şi, în final, ultima măsură la care se va recurge va fi oprirea alimentării cu energie electrică, a subliniat Frank.

'Riscul unei penurii de energie este real', a precizat reprezentantul asociaţiei companiilor de electricitate, conform agenţiei elveţiene ATS. La aceeaşi conferinţă, directorul Oficiului Federal al Energiei, Benot Revaz, a recunoscut existenţa 'unui nivel de incertitudine fără precedent în Europa' legat de aprovizionarea cu energie, cu preţuri puternic afectate de război.

Alimentarea cu energie electrică ar putea fi oprită, la iarnă

 

Revaz a menţionat că Elveţia negociază acorduri privind furnizarea de gaze cu vecinii Germania şi Italia, în timp ce lucrează cu operatorii din sectorul energetic pentru a garanta rezerve pentru la iarnă.

Circa 47% din gazele pe care le consumă Elveţia provin din Rusia (deşi o mare parte vin prin intermediul ţărilor vecine, precum Franţa şi Germania), în timp ce Norvegia este al doilea mare furnizor, potrivit Agerpres.

 

În toamna anului trecut, știrea potrivit căreia în Eurpa a urma un blackout, adică o pană de curent majoră, a pus întreaga lume pe jar. 

Vezi și: Europa pe jar după ce Austria se pregăteşte de un blackout: „Ar trebui să avem în casă mâncare pentru cel puţin două săptămâni”

 

Austria a avertizat cu privire la riscul unui blackout, o pană majoră de curent care ar putea avea loc în următorii cinci ani. Motivul: un vârf de activitate de la Soare. 

Ministrul austriac al Apărării, Klaudia Tanner, dădea atunci asigurări că există o mare posibilitate de întrerupere a curentului electric care afectează tot felul de servicii, precum computere, telefoane mobile și electricitate, atât în ​​locuințe, cât și în afaceri. O întrerupere care nu ar avea loc doar în Austria, ci s-ar răspândi în toată Europa.

De altfel, Forțele Armate austriece au creat un videoclip pentru a le arăta austriecilor cum ar trebui să se pregătească pentru marea pană de curent pentru a avertiza asupra riscului unei posibile întreruperi de curent „în următorii cinci ani”, ceea ce a declanșat diferite teorii în media și rețelele sociale.

„Ar trebui să avem în casă mâncare pentru cel puţin două săptămâni. În special alimente cu termen de valabilitate lung. Orez, paine integrală, nu uitaţi de apă, lapte praf”, sunt doar câteva dintre recomandările ministerului Apărării din Austria, care îi sfătuieşte pe oameni să îşi cumpere radio cu baterii, să aibă tot timpul combustibil în maşină şi lanterne.

2. Foto: Pixa... (blackout-iprc-ccprc-82n-ontario--canada--sute-de-mii-de-abonatprc-ccprc-a6i.jpeg)

Sloganul campaniei este „Ce să faci când totul se oprește”, și urmărește conștientizarea populației cu privire la măsurile care trebuie luate atunci când are loc pană de curent. Sunt oferite sfaturi despre cumpărarea alimentelor suficiente pentru câteva zile, lumânări, baterii și multă apă de băut. O altă măsură eficientă ar fi să se convină asupra unui punct de întâlnire cu familia și prietenii și să încerce să colaboreze pe cât posibil cu vecinii.

Ministrul a afirmat că este un pericol „subestimat de toți” atunci când ar putea avea consecințe catastrofale. Mai multe mass-media, și chiar politicieni, interpretează această știre într-o cheie geopolitică, asociată cu o posibilă lipsă de alimentare cu gaze care generează electricitate în unele țări europene, precum Spania. 

O situație meteorologică de acest calibru ar putea provoca instabilitate în întregul sistem electric

 

Unul dintre ultimele ordine executive ale președintelui Obama înainte de a părăsi Casa Albă în SUA a fost să se pregătească să reziste unei furtuni geomagnetice. În cadrul acestuia, diferite ministere și agenții federale au fost îndemnate să stabilească un plan care să garanteze continuitatea serviciilor furnizate de infrastructurile și tehnologiile critice și să le protejeze înainte, în timpul și după producerea unui eveniment solar extrem.

De ce ministrul austriac al Apărării folosește 5 ani ca referință pentru celebra pană de curent? Tocmai în această perioadă de timp (2022-2026) Soarele va trece printr-o perioadă de maximă activitate, așa cum se întâmplă de milioane de ani, care coincide cu perioada de alertă dată de austrieci.

O activitate solară maximă ca aceasta ar putea afecta în mod direct infrastructurile metalice lungi: conducte petroliere, căi ferate, linii de telecomunicații sau transport de energie electrică. În acest din urmă caz, acești curenți ar putea provoca daune permanente transformatoarelor de foarte înaltă tensiune (EHVT).

Citește mai multe despre acest subiect AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel