Pandemia coronavirusului a provocat o prăbușire a activității în multe sectoare din întreaga lume. Fondul Monetar Internațional - FMI prevede că în 2020 economia mondială va scădea cu 3% și ar fi „cea mai gravă recesiune de la Marea Depresiune” din anii 1930 dar și mult mai gravă decât criza financiară din 2008.
În încercarea de a limita daunele aduse economiei și de a crea condițiile de recuperare, majoritatea guvernelor au luat măsuri fără precedent pentru a ajuta familiile, întreprinderile și piețele financiare. Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică – OCDE - afirmă că toate țările sale membre au anunțat o anumită formă de sprijin financiar pentru companii.
Mărimea costului acestor planuri nu are precedent: la sfârșitul lunii martie a estimat deja că suma totală a acestor măsuri extraordinare ar putea depăși 10 trilioane de dolari. Și de atunci au fost anunțate alte provizii.
În Elveția, săptămâna trecută, Parlamentul a organizat o sesiune extraordinară în care a dat undă verde pentru a elibera 57 de miliarde de franci în credite urgente destinate să facă față crizei coronavirusului. Parlamentul nu a trebuit niciodată să se pronunțe asupra unei sume atât de mari, anunță site-ul swissinfo.ch.
Se prevede, de asemenea, o îndatorare de până la 8 miliarde de franci pentru a compensa șomajul parțial, ceea ce duce la peste 65 de miliarde de franci la impactul pe care criza l-ar putea avea asupra ofertelor publice din Elveția.
Majoritatea guvernelor au anunțat niveluri de cheltuieli publice fără precedent pentru a-și ajuta economiile să facă față crizei coronavirusului. Elveția, cu planul său de 65 de miliarde de franci, este una dintre țările care vor mobiliza cele mai multe fonduri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News