Zhang Yiming a ajuns în topul bogăției chineze pentru prima dată, depășindu-l pe Zhong Shanshan, fondatorul imperiului de apă îmbuteliată Nongfu Spring, conform Agerpres.
Zhang, în vârstă de 41 de ani, a fost desemnat cea mai bogată persoană din China la doar trei ani după ce a renunțat la rolul de director general al ByteDance în 2021, fiind cea de-a 18-a persoană care primește acest titlu în istoria de 26 de ani a clasamentului Hurun.
Potrivit Hurun, averea lui Zhang Yiming a înregistrat o creștere de 105 miliarde de yuani (14,7 miliarde de dolari) față de anul precedent, un avans de 43%. Succesul global al platformelor sale digitale, în special TikTok, a fost principalul motor al acestei creșteri spectaculoase.
ByteDance a raportat venituri globale de 110 miliarde de dolari anul trecut, o creștere de 30%, consolidând astfel poziția de lider pe piața aplicațiilor sociale și de divertisment. În ciuda provocărilor juridice legate de activele companiei în Statele Unite, ByteDance continuă să fie o forță globală în domeniul tehnologiei, iar această expansiune a contribuit semnificativ la creșterea averii lui Zhang.
Zhang Yiming l-a depășit pe Zhong Shanshan, care ocupase poziția de lider al topului celor mai bogați oameni din China timp de patru ani consecutivi. Averea lui Shanshan a scăzut cu 24% în ultimul an, ajungând la 47,9 miliarde de dolari, ceea ce i-a adus coborârea pe locul al doilea. Succesul rapid al lui Zhang este cu atât mai notabil cu cât Zhong Shanshan este cunoscut ca un „mogul al apei îmbuteliate”, iar produsele sale sunt extrem de populare pe piața chineză.
Pe locul trei în clasamentul Hurun se află Pony Ma, fondatorul companiei Tencent, cu o avere de 44,1 miliarde de dolari. În același timp, Colin Huang, fondatorul PDD Holdings, s-a clasat pe locul patru, după ce a fost depășit de Pony Ma. Deși platformele de comerț electronic Pinduoduo și Temu, controlate de Huang, au continuat să înregistreze creșteri solide ale veniturilor, averea sa s-a stabilizat la 34,3 miliarde de dolari.
Anul acesta, clasamentul Hurun reflectă o scădere a numărului de miliardari din China. Numărul lor a scăzut de la 753 la 142, iar averile cumulate ale celor prezenți pe listă au înregistrat o reducere de 10%, ajungând la 21.000 de miliarde de yuani (2.900 de miliarde de dolari). Rupurt Hoogewerf, președintele Hurun Report, a subliniat că economia și piețele bursiere din China au avut un an dificil, ceea ce a dus la această reducere semnificativă.
Pe de altă parte, în sectorul electronicelor de consum, Lei Jun, fondatorul Xiaomi, a cunoscut o creștere rapidă a averii sale, aceasta majorându-se cu cinci miliarde de dolari față de anul trecut. Xiaomi continuă să se impună pe piața globală a electronicelor, fiind un nume popular în rândul consumatorilor pentru produsele accesibile și inovative pe care le oferă.
Clasamentul Hurun mai arată că orașele chineze cu cei mai mulți antreprenori de succes rămân Beijing, Shanghai și Shenzhen, având 115, 112 și respectiv 108 miliardari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News