Dumitru Buzatu va trece printr-o perioadă de evaluări medicale și psihologice timp de 21 de zile, după ce a fost transferat aseară. Cu toate acestea, astăzi, el a fost adus din nou în județul vecin, pentru a fi prezentat în fața judecătorilor de drepturi și libertăți ai Curții de Apel Iași.
Motivul acestui nou transfer vine în urma contestării deciziei Tribunalului Vaslui referitoare la menținerea măsurii arestului preventiv. La finalul ședinței, Dumitru Buzatu a aflat că nu va fi eliberat și că va continua să își ispășească perioada în detenție, dar în alt loc: în penitenciar, potrivit Antena 3 CNN.
Magistrații Curții de Apel Iași au respins contestația formulată de Dumitru Buzatu și Radu Judele cu privire la verificarea măsurii arestului preventiv. Prin urmare, în perioada sărbătorilor, Buzatu va rămâne în Penitenciarul Vaslui, cel puțin până la următoarea evaluare a măsurii privative de libertate.
Decizia instanței este clară: "Respinge, ca nefondate, contestațiile formulate de inculpații contestatori: Buzatu Dumitru și Judele Radu, împotriva încheierii penale pronunțate la data de 19.12.2023 în dosarul nr.2562/89/2023/a1.1 al Tribunalului Vaslui, încheiere pe care o menține. Obligă pe fiecare inculpat-contestator să plătească suma de 300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat în contestație". Definitivă, se arată în decizia Curții de Apel Iași.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au solicitat trimiterea în judecată a dosarului în care Dumitru Buzatu este acuzat de luare de mită și menținerea arestării preventive a acestuia. DNA a argumentat că există riscul ca președintele suspendat al Consiliului Județean Vaslui să fugă din țară în cazul eliberării sale. O interceptare telefonică arată că Buzatu, aflat în detenție, a spus: "Dacă reușesc să... (neinteligibil) mergem până în Ecuador! Vă iau și pe voi!"
Procurorii au subliniat necesitatea menținerii lui Dumitru Buzatu în arest, invocând riscul influențării martorilor. Potrivit rechizitoriului, Buzatu a contactat mai mulți martori și le-a promis că va descoperi cine "a pus la cale această înșelătorie", manifestând un puternic sentiment de răzbunare. DNA a subliniat că măsura preventivă cea mai aspră nu îl împiedică pe Buzatu să influențeze martorii și să-și exercite atribuțiile de președinte al CJ Vaslui din detenție.
Procurorii au adus în discuție și faptul că Buzatu nu manifestă remușcări pentru comportamentul său infracțional, considerând că acesta regretă doar că nu a fost mai precaut pentru a evita răspunderea penală. Apărarea lui Buzatu susține că interceptările sunt scoase din context și că acesta nu are intenții de a fugi din țară sau de a influența martorii. Buzatu a fost arestat pe 27 septembrie curent, fiind acuzat că a primit o mită de 1,25 milioane de lei de la omul de afaceri Emil Savin pentru a facilita finanțarea unui contract al firmei acestuia cu Consiliul Județean Vaslui.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News