Românii reprezintă cea mai mare comunitate de străini din Spania. Vorbim deja despre a doua sau chiar a treia generaţie. De asemenea, mulţi conaționali sunt implicaţi în viaţa politică şi chiar ocupă funcţii în administraţia publică.
Dar există, în continuare, o problemă pe care o întâmpină şi anume faptul că sunt nevoiţi să renunţe la cetăţenia română pentru a putea ocupa o funcţie conform pregătirii pe care o au.
Pe de altă parte, pentru românii care doresc să vină să lucreze în Spania, în calitate de cetăţeni europeni, în continuare accesul pe piaţa muncii, obţinerea numărului cunoscut ca nie, numărul de rezidenţă pentru străini şi chiar deschiderea unui cont în bancă sunt foarte dificile.
Întrebat ce soluții are pentru aceste probleme, premierul Spaniei, Pedro Sanchez, a dat exemplul relațiilor cu Franța sau Portugalia, promițând că „România va fi a treia ţară din Europa, cu care avem acest tip de alianţă şi acest tip de recunoaştere“.
„Acum mai bine de un an, am semnat cu Republica Franceză un acord pentru recunoaşterea reciprocă a dublei cetăţenii. Cu Franţa avem legături istorice de foarte mulţi ani, avem şi, în mod deosebit, o comunitate spaniolă în Franţa, o comunitate foarte importantă numeric. (...). În Europa nu există decât două ţări cu care avem asemenea legături: Franţa şi Portugalia, din motive similare, pentru că, fireşte, avem cu Portugalia o legătură aproape frăţească, aşa cum este cu multe ţări din America de Sud.
(...) Ceea ce vreau să spun acum este că Guvernul Spaniei şi Guvernul României îşi propun să înceapă să lucreze în vederea obţinerii acestei duble cetăţenii şi acesta este un mesaj politic extraordinar extrem de important. Vreau să subliniez faptul că, atunci când se va întâmpla acest lucru, şi sigur se va întâmpla, România va fi a treia ţară din Europa, cu care avem acest tip de alianţă şi acest tip de recunoaştere“, a afirmat premierul Spaniei la summitul hispano-român desfășurat la Castellon.
El a ținut să mulțumească mulţumesc românilor şi româncelor din Spania pentru relațiile bune dezvoltate de-a lungul timpului.
„Cred că este foarte important să lăsăm ministerele să lucreze în această direcţie. Se va forma un grup de lucru cu ministerele de Afaceri Externe şi cu Ministerul Afacerilor Interne şi după aceea, vom dezvolta această idee, dar cred că mesajul pe care îl transmitem, de recunoaştere şi angajament, cel puţin din partea Guvernului Spaniei, recunoaştere a contribuţiei comunităţii româneşti în ţara noastră. Cred că acest mesaj este extraordinar şi vreau să le mulţumesc românilor şi româncelor care locuiesc printre noi şi evident, acest lucru are legătură şi cu angajamentul nostru, dar şi cu angajamentul premierului român, ca acesta să fie începutul unei relaţii bune, pozitive pentru ambele ţări“, a subliniat Sanchez.
Și premierul Nicolae Ciucă a mulțumit românilor din Spania pentru modul în care au înţeles să facă cinste României.
Mulțumesc domnului preşedinte al Guvernului Regatului Spaniei şi întregului Cabinet, celor doi miniştrii de Externe care au trudit la ajungerea la acest acord, astfel încât să putem să începem negocierile pentru... negocierile tehnice pentru identificarea paşilor următori, astfel încât, românii care lucrează, care trăiesc în Spania să poată să beneficieze de dubla cetăţenie.
De asemenea, folosesc această oportunitate pentru a le mulţumi românilor pentru modul în care s-au integrat, pentru modul în care s-au comportat, pentru modul în care au înţeles să facă cinste României, indiferent unde îşi desfăşoară activitatea. Suntem aici, în Spania, la a doua, chiar la a treia generaţie. Este o dovadă a faptului că au reuşit să se integreze, este o dovadă a faptului că încă nu şi-au pierdut identitatea naţională şi merită, întru totul, să dobândească acest statut de dublă cetăţenie.
Iar faptul că astăzi s-a discutat acest aspect şi că a fost anunţat public pentru prima dată de către domnul preşedinte, reprezintă încă o dată dovada recunoaşterii relaţiilor statornice istorice şi foarte strânse dintre ţările noastre şi reprezintă o recunoaştere a valorii pe care comunitatea română o aduce aici, în Spania. Noţiunea de timp probabil că nu va fi una foarte îndepărtată. În momentul în care ministerele de linie trec la lucru, sunt convins că, având deja două modele deja create, vor găsi procedura astfel încât să ajungă într-un timp cât mai scurt la o înţelegere“, a conchis Ciucă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News