„Criza sanitară și umanitară pe care o traversăm ne-a dovedit tuturor că amenințările de tipul COVID-19 nu țin cont de granițe și că în fața lor suntem cu toții vulnerabili. Sistemele și societățile noastre trebuie să fie bine pregătite pentru a face față provocărilor emergente. Dar acest lucru necesită timp, coordonare și un angajament susținut la cel mai înalt nivel pentru a reduce impactul negativ al potențialelor viitoare pandemii. Pentru a transpune în realitate acest angajament este nevoie de un leadership adecvat provocărilor acestui mileniu. Statele lumii trebuie să lucreze împreună pentru a-și servi cetățenii, învățând din succesele și eșecurile lor, cele mai bune practici pentru reconstrucție și reziliență în domeniul sănătății fiind centralizate la nivelul Organizației Mondiale a Sănătății”, afirmă Klaus Iohannis.
Cooperarea și solidaritatea întregii societăți internaționale constituie, potrivit șefului statului, răspunsul comun în fața unei provocări de o asemenea amploare, iar rolul Biroului Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății este esențial în acest demers.
„Sunt încrezător că, prin exemplul personal, veți susține o Organizație regională puternică, orientată către excelență, capabilă să ofere în timp util expertize de încredere și relevante pentru toate statele membre din regiune. România a susținut candidatura dumneavoastră pentru această înaltă poziție strategică, luând în considerare vasta experiență în domeniu și faptul că prioritățile de mandat subliniate în Noul program de lucru răspund unei viziuni pe care ne-o dorim pentru viitorul OMS și pentru sănătatea cetățenilor europeni. Sunt convins că, prin modelul de leadership asumat, veți contribui la consolidarea rolului Europei și al întregii Organizații la sănătatea globală”, adaugă Iohannis.
Șeful statului apreciază că România a susținut „nu doar un profesionist desăvârșit, dar și un bun cunoscător al sistemului de sănătate românesc, un bun prieten care a sprijinit eforturile de reformare ale sistemului românesc”.
„Îmi exprim speranța că, pe viitor, vom valorifica solida relație de încredere pe care am construit-o, astfel încât să creștem calitatea și accesibilitatea serviciilor de sănătate. În semn de apreciere pentru hotărârea cu care ați ghidat răspunsul regiunii la pandemia de COVID-19, precum și pentru implicarea în extinderea și aprofundarea parteneriatului bilateral, am plăcerea de a vă acorda astăzi Ordinul Național în grad de Comandor”, conchide Klaus Iohannis.
La rândul său, Hans Kluge spune că solidaritatea internațională este esențială.
„Faptul că România mi-a sprijinit candidatura a fost un lucru extrem de important. Nu numai că mi-a sprijinit candidatura, ci a fost prima țară care mi-a sprijint candidatura, iar această amintire va rămâne. Mă puteți considera un mare prieten al țării dumneavoastră. prietenia este o platformă foarte importantă”, afirmă Kluge.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News